Buşoi: Introducerea unui certificat european de vaccinare ar fi bun, dacă ar facilita turismul

Introducerea unui certificat european de vaccinare ar fi un lucru bun, dacă ar putea facilita turismul, declară eurodeputatul PNL Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei de Industrie şi Cercetare din PE. Ar putea deveni realitate în lunile mai-iunie.

1168 afișări
Imaginea articolului Buşoi: Introducerea unui certificat european de vaccinare ar fi bun, dacă ar facilita turismul

Buşoi: Introducerea unui certificat european de vaccinare ar fi bun, dacă ar facilita turismul

El a estimat la RFI că un asemenea document ar putea deveni realitate în lunile mai-iunie.

Cristian Buşoi spune despre un eventual certificat european de vaccinare că "dacă acest certificat ar putea facilita turismul, dacă ar putea să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE, cred că ar fi un lucru bun. Oricum, deja sunt ţări şi companii aeriene care, odată ce le arăţi o dovadă că ai fost vaccinat, nu mai impun alte restricţii, nu mai cer teste sau permit călătoria. Certificatul european ar fi de fapt o chestiune standardizată, care ar putea fi recunoscută mai uşor, care ar face mult mai dificile fraudele, falsurile, care s-ar putea face cu dovada vaccinării şi în mod evident, ar putea să uşureze inclusiv munca celor care la graniţe se asigură că regulile sunt respectate".

Eurodeputatul PNL crede că un eventual certificat european de vaccinare nu ar trebui să fie obligatoriu: "Nu putem însă să acceptăm ca acest certificat să devină obligatoriu sau să fie o barieră în calea liberei circulaţii, pentru că în acest moment, din păcate, nu avem o populaţie suficient de mare care să fie vaccinată la nivel european şi să se justifice astfel de bariere sau de interdicţii".

Când ar putea deveni realitate certificatul european de vaccinare?

Cristian Buşoi estimează că un eventual certificat european de vaccinare ar putea deveni efectiv în luna mai: "Dacă vreţi o predicţie, dar evident, e o mare marjă de necunoaştere în acest moment, cred că ar putea fi undeva înspre lunile mai-iunie. Cred că nu e prea devreme, pentru că vom avea o populaţie semnificativă şi atâta timp cât nu impune interdicţii, ci doar facilitează, ar fi un pas înainte".


Întrebat dacă ar trebui eliberate certificate europene de vaccinare şi persoanelor care au primit un vaccin neaprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, eurodeputatul a răspuns: "Cred că aici va fi o discuţie destul de complicată. Opinia mea personală ar fi că nu, dar oricum, în practică, exceptând poate Ungaria şi mai sunt câteva ţări europene care cochetează cu ideea, dar nu au început încă să vaccineze cu alte vaccinuri, decât cele aprobate de UE, nu avem situaţii, deci nu va fi o situaţie des întâlnită. Asta nu înseamnă că acele vaccinuri nu sunt neapărat eficiente, dar atâta timp cât nu au trecut prin evaluarea Agenţiei Europene a Medicamentului, posibil să existe anumite semne de întrebare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici