Cât a cheltuit statul pentru protecţia socială în 2012

Cheltuielile privind protecţia socială (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecţie socială) s-au ridicat la 91,5 miliarde de lei, în 2012, cunoscând o creştere de aproape 1% faţă de anul precedent.

110 afișări
Imaginea articolului Cât a cheltuit statul pentru protecţia socială în 2012

Cât a cheltuit statul pentru protecţia socială în 2012 (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

Veniturile de protecţie socială în anul 2012 au însumat 92,9 miliarde de lei, în creştere cu 4,7% comparativ cu anul precedent, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ponderea veniturilor de protecţie socială în Produsul Intern Brut (PIB – date semidefinitive) a fost de 15,8%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de anul anterior.

Ponderea în PIB a acestei categorii de cheltuieli a fost de 15,6%, în scădere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul 2011.

Cheltuielile cu prestaţiile sociale (exclusiv costurile administrative şi alte cheltuieli) în anul 2012 au reprezentat 15,4% din PIB, în scădere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul 2011.

Ca şi în anii anteriori (2000-2011), protecţia socială a fost orientată cu precădere către acoperirea riscurilor de bătrâneţe şi a celor de boală sau îngrijirea sănătăţii, care au implicat 49,4% şi, respectiv, 26,5% din totalul cheltuielilor cu prestaţiile sociale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici