Cât costă achiziţionarea de avioane F16 de la statul portughez. Fondurile ar fi asigurate de bugetul MApN

Cuantumul creditelor de angajament şi bugetare aferent achiziţionării de avioane multirol de la statul portughez a fost calculat la 628 milioane euro, pentru perioada 2013-2017, achiziţia urmând să fie din nou discutată în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

1577 afișări
Imaginea articolului Cât costă achiziţionarea de avioane F16 de la statul portughez. Fondurile ar fi asigurate de bugetul MApN

Cât costă achiziţionarea de avioane F16 de la statul portughez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cifra reprezentând volumul cheltuielilor estimate pentru această achiziţie a fost inclusă într-un memorandum discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

În document se propune ca aceste fonduri să fie asigurate prin bugetul Ministerului Apărării, cu solicitarea aprobării prealabile a Parlamentului pentru iniţierea procedurii.

În luna septembrie, CSAT a aprobat proiectul de "realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană" în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". Dobriţoiu a spus atunci că au fost identificate resurse în buget pentru achiziţia a 12 avioane second-hand F 16, România începând să plătească din 2013 şi va beneficia de aceste avioane din 2016.

La finele anului trecut, premierul declara că avioanele multirol F-16 care urmează să fie achiziţionate de România sunt deja în serviciu, dar vor fi pregătite să reziste pe o durată de 20 ani, costul unor aparate noi depăşind posibilităţile financiare ale ţării.

La rândul său, ministrul de atunci al Apărării Naţionale, Corneliu Dobritoiu, a anunţat că avioanele multirol F-16 vor fi achiziţionate din Portugalia şi că preţul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobriţoiu, prima tranşă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită în 2013.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici