Cătălin Baba: Nicio facultate din România şi din Europa nu acceptă candidaţi fără bacalaureat

Nicio facultate nu admite candidaţi fără bacalaureat, dar sunt instituţii de învăţământ superior în care ponderea mediei acestui examen este destul de mică la admiterea în anul întâi, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX secretarul de stat pentru învăţământ superior din MECTS, Cătălin Baba.

216 afișări
Imaginea articolului Cătălin Baba: Nicio facultate din România şi din Europa nu acceptă candidaţi fără bacalaureat

Cătălin Baba: Nicio facultate din România şi din Europa nu acceptă candidaţi fără bacalaureat (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Nicio facultate din România şi din Europa nu admite candidaţi fără bacalaureat. Condiţia de admitere în învăţământul superior din România dar şi din Europa este promovarea bacalaureatului. Există ţări în UE unde, din cauza bacalaureatului diferenţiat, sunt acceptate la admitere documente echivalente bacalaureatului. Aşadar, nu există admitere la facultate fără bacalaureat", a spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Cătălin Baba a precizat că sunt instituţii de învăţământ superior în care media de la bacalaureat are o pondere mai mare sau mai mică în media de admitere.

"Ca să fim corecţi, trebuie să spunem că ponderea mediei la bacalaureat la admiterea în facultate poate fi mai mare sau mai mică, mergând de la zece la sută chiar până la 70-80 la sută", a adăugat secretarul de stat.

Întrebat dacă promovabilitatea redusă la bacalaureat va afecta admiterea în învăţământul superior din acest an, secretarul de stat a spus că, din experinţa anilor precedenţi, facultăţile organizează şi o a doua sesiune după bacalaureatul din toamnă.

"Probabil şi în acest an va fi organizată o a doua sesiune, a adăugat Cătălin Baba.

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureştri (UPB), Ecaterina Andronescu, a spus că această instituţie a păstrat ponderea bacalaureatului în media de admitere de 20 la sută.

"Am păstrat acest procent numai pentru a-i stimula pe candidaţi să înveţe. În rest, admiterea are la bază pregătirea candidaţilor", a explicat profesorul Ecaterina Andronescu.

Cifra de şcolarizare în anul întâi pe locuri de la bugetul de stat pentru anul universitar 2011-2012 este de 62.850. La acestea se adaugă aproximativ 60.000 de locuri cu taxă în învăţământul public şi alte peste 30.000 de locuri în învăţământul privat.

Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 a fost de 45,72 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici