Cazul baschetbalistului american Chauncey Hardy, în discuţia ministrului Predoiu cu oficiali SUA

Cazul privind moartea baschetbalistului american Chauncey Hardy a fost abordat în cadrul discuţiilor dintre ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu cu ambasadorul american, Mark Gitenstein şi adjunctul procurorului General din cadrul Departamentului American de Justiţie, Lanny A.Breuer.

159 afișări
Imaginea articolului Cazul baschetbalistului american Chauncey Hardy, în discuţia ministrului Predoiu cu oficiali SUA

Cazul baschetbalistului american Chauncey Hardy, în discuţia ministrului Predoiu cu oficiali SUA

În contextul discuţiilor despre combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate, partea americană şi-a exprimat încrederea în faptul că partea română va desfăşura cu succes o anchetă rapidă, corectă şi completă a cazului baschetbalistului american, Chauncey Hardy.

Ministrul român şi-a exprimat, la rândul său, încrederea în capacitatea procurorului general şi a Ministerului Public de a finaliza ancheta şi a afla adevărul.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut marţi, o întâlnire de lucru cu adjunctul procurorului general din cadrul Departamentului American de Justiţie, Lanny A.Breuer, în prezenţa ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Ministrul român şi cei doi oficiali americani au discutat stadiul cooperării judiciare româno-americane şi al Mecanismului de Cooperare şi Verificare, problemele mai largi care ţin de reforma justiţiei şi asigurarea respectării legii în general.

Lanny A.Breuer a mulţumit ministrului român pentru buna cooperare judiciară dintre instituţiile de impunere a legii (law enforcement) din SUA şi cele din România şi a felicitat Ministerul Justiţiei pentru punerea în aplicare a Noului Cod Civil, începând cu 1 octombrie 2011.

În cadrul discuţiei, partea americană şi-a exprimat încrederea în continuarea reformelor în justiţie de către Guvernul României şi a apreciat rolul crucial al Parlamentului şi al Consiliului Superior al Magistraturii în acest proces, având în vedere atribuţiile celor două instituţii.

Ministrul român şi cei doi oficiali americani au discutat despre organizarea unui schimb sistematic de experienţă şi opinii între judecători americani de marcă, figuri proeminente ale sistemului judiciar american şi tineri magistraţi români.

"Cooperarea noastră judiciară se desfăşoară foarte bine, am primit mulţumiri din partea oficialilor americani. Lucrăm împreună pentru impunerea legii şi în general a unui întreg sistem de valori. Parteneriatul româno-american în domeniul politico-diplomatic şi militar este dublat de un parteneriat în domeniul law enforcement. Aceşti piloni pot creşte încrederea în stabilitatea democratică pe termen lung a României şi interesul investitorilor pentru economia românească. Lucrăm pentru a pune mai des în contact, în viitorul apropiat, judecători, procurori şi avocaţi americani cu magistraţi şi avocaţi români. Mi-aş dori să văd, la Bucureşti, judecători americani de prestigiu conferenţiind la Institutul Naţional al Magistraturii şi la Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor despre valori, despre statutul legii într-o societate deschisă, despre provocările carierei şi rostul juristului în societate. Noi trebuie să ne asigurăm că tânăra generaţie de magistraţi şi avocaţi îşi va asuma valorile democratice pentru a le consolida. Este garanţia cea mai sigură a independenţei justiţiei şi a funcţionalităţii acesteia ca serviciu public în slujba cetăţeanului", a declarat ministrul Justiţiei la încheierea întâlnirii de lucru.

Baschetbalistul american Hardy Chauncey (23 de ani) de la CSS Giurgiu a murit, în 9 octombrie, la scurt timp după ce a fost operat la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti, unde a fost adus în urma unei agresiuni petrecute într-un local din Giurgiu, la câteva ore de la câştigarea meciului cu Dinamo. În noaptea de 8 spre 9 octombrie, în jurul orei 4.00, un coechipier al baschetbalistului l-a găsit pe acesta căzut în zona ringului de dans din localul "Emotionne", în stare de inconştienţă.

Agresorul Ionuţă Tănăsoaia a fost arestat preventiv, pentru ucidere din culpă, fiind deschisă o anchetă în cazul personalului medical de la Spitalul din Giurgiu, care l-a diagnosticat iniţial pe sportiv ca fiind în comă alcoolică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici