Cazul suspiciunii de fraudă la BAC: Preşedintele comisiei de la Liceul "Bolintineanu", numit cu 48 de ore înaintea probei

Preşedintele comisiei de examen de la Liceul "Bolintineanu" fusese numit cu 48 de ore înaintea probei scrise la Limba română, prin ordin de ministru, acesta fiind Graţiela Niculescu, de la Universitatea Politehnica, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Comisiei de bacalaureat din Capitală.

827 afișări
Imaginea articolului Cazul suspiciunii de fraudă la BAC: Preşedintele comisiei de la Liceul "Bolintineanu", numit cu 48 de ore înaintea probei

Preşedintele comisiei de la Liceul "Bolintineanu", numit cu 48 de ore înaintea probei (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

"Preşedintele Comisiei de bacalaureat este un cadru didactic universitar, nominalizat prin ordin de ministru, cu 48 de ore înainte de proba scrisă. La Liceul «Dimitrie Bolintineanu» fusese nominalizată Graţiela Niculescu, de la Universitatea Politehnica din Bucureşti", a spus preşedintele Comisiei Municipale de Bacalaureat Bucureşti, Florin Lixandru.

El a mai spus că duminică a avut loc instruirea preşedinţilor comisiilor de bacalaureat, în prezenţa directorilor unităţilor de învăţământ, care apoi i-au condus pe preşedinţi în şcoli, pentru a le prezenta modul în care a fost organizată unitatea de învăţământ pentru proba scrisă la Limba şi literatura română, susţinută luni.

Lixandru a declarat că, potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, este interzis directorului şcolii să fie prezent în şcoală în ziua în care au loc probele scrise.

De asemenea, prin metodologie este interzisă rezolvarea de către cadrele didactice a subiectelor sau ajutarea elevilor la rezolvarea subiectelor din ziua de examen. Mai mult, profesorului supraveghetor trebuie să fie de altă specialitate decât cea a cărei probă se desfăşoară în ziua respectivă.

"Încălcarea metodologiei se pedepseşte chiar şi cu sancţiune penală, în funcţie de gravitatea faptei comise", a mai spus preşedintele Comisiei Municipale de Bacalaureat Bucureşti.

Ce prevede Metodologia de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului

Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, "în timpul desfăşurarii probelor scrise, asistenţii nu dau candidaţilor nicio indicaţie, nu discută între ei şi nu rezolvă subiectul de examen"

"Unul dintre asistenţi stă în faţa clasei, celălalt în spatele clasei şi nu au alte preocupări în afară de supraveghere. În cazul în care aceştia încalcă aceste dispoziţii, preşedintele comisiei poate decide înlocuirea lor şi, dacă este cazul, poate face şi propunere de începere a procedurii de cercetare disciplinară", se mai arată în documentul citat.

"Eventualele fraude sau tentative de fraudă, alte nereguli în desfăşurarea examenului, semnalate asistenţilor de către candidaţi sau sesizate de vicepreşedinte, secretar, membrii comisiei, de asistenţi sau de către delegaţii Comisiei Naţionale de Bacalaureat ori ai comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti, vor fi comunicate imediat preşedintelui comisiei. Acesta este obligat sa verifice si sa ia masurile ce se impun, care pot merge pâna la eliminarea candidatului din examen. Comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti va fi informată, imediat, despre orice situaţie specială", potrivit metodologiei.

De asemenea, în metodologie se mai arată că în timpul desfăşurării probelor scrise, precum şi pe perioada evaluării probelor scrise, în sălile de examen şi în centrele zonale de evaluare au voie să intre numai preşedintele, vicepreşedintele, secretarul şi membrii comisiei din centrul de examen, persoane delegate de către Comisia Naţională de Bacalaureat sau de comisia de bacalaureat judeţeană sau a municipiului Bucureşti pentru a controla desfăşurarea corectă a examenului.

"Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, implicat în desfăşurarea examenului de bacalaureat răspund disciplinar pentru încalcarea îndatoririlor care le revin, precum şi pentru încalcarea normelor de comportare, prin care daunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei", potrivit documentului citat.

Conform metodologiei, "cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijentă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile prezentei metodologii sau ale Codului penal".

În astfel de cazuri, Comisia Naţionala de Bacalaureat sau, după caz, comisia de bacalaureat judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti va sesiza în scris organele de cercetare penală.

"Prevederile alineatului (3) se aplică şi persoanelor care au contribuit la elaborarea sau transmiterea subiectelor/ baremelor de evaluare şi notare pentru probele orale sau scrise şi au întreprins acţiuni care au constat în divulgarea parţială sau integrală a subiectelor/ baremelor de evaluare şi de notare", se mai arată în documentul citat.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, care a fost audiată de procurori la Poliţia Capitalei, fiind suspectată de fapte de corupţie, a fost reţinută, iar marţi ar urma să fie dusă la instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru trafic de influenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici