Ce spune Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, despre proiectul USR de reorganizare a Capitalei şi desfiinţare a sectoarelor

Primarul sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluţă, susţine că Roxana Wring, de la USR, ar fi furat startul campaniei electorale prin propunerea de reorganizare a Capitalei, însă edilul declară că tratează cu „maximă seriozitate” astfel de subiecte.

3930 afișări
Imaginea articolului Ce spune Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, despre proiectul USR de reorganizare a Capitalei şi desfiinţare a sectoarelor

Ce spune Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, despre proiectul USR de reorganizare a Capitalei şi desfiinţare a sectoarelor

„Deşi propunerea lansată în dezbatere publică de reprezentanta USR Bucureşti, doamna Roxana Wring, pare a fi un furt al startului de campanie pentru alegerile locale de anul viitor, afirm răspicat faptul că atât eu, cât şi colegii mei din Sectorul 4, tratăm cu maximă seriozitate acest subiect, precum şi alte asemenea menite să contribuie la îmbunătăţirea vieţii bucureştenilor şi a locuitorilor din zonele adiacente Capitalei”, susţine primarul sectorului 4, Daniel Băluţă.

Edilul spune însă că oraşele ales ca şi model de către Roxana Wring nu sunt cele mai potrivite. „Doar consensul general poate să ne ducă în situaţia de a putea pune în practică modele de succes precum Amsterdam, Copenhaga, Washington DC. Modele care în mod evident înseamnă cât mai puţine deplasări cu maşina şi cât mai multe cu metroul, transportul în comun de suprafaţă şi bicicleta, toate acestea pentru un mediu cât mai sănătos şi eficient din punct de vedere economic. Din păcate, metropolele luate ca exemplu în materialul asumat de doamna Wring - Londra, Paris, Bruxelles - deşi sunt mai avansate economic decât Bucureştiul, nu sunt dintre cele mai prietenoase cu mediul înconjurător şi, spre exemplu, cu mersul pe bicicletă. S-ar putea ca Amsterdam, Copenhaga sau Washington DC să fie modele mai apropiate de ceea ce îşi doresc cetăţenii si mediul de afaceri din Bucureşti”, mai precizează Băluţă.

Reacţia primarului vine după ce USR a propus un proiect de reorganizare administrativă a Capitalei în 20 de districte şi înfiinţarea Zonei Metropolitane care să includă localităţile din fostul judeţ Ilfov. Proiectul mai prevede un singur primar pentru Bucureşti şi o administraţie metropolitană, precum cele din Bruxelles sau Paris.

,,Aşa cum este organizat astăzi, Bucureştiul nu funcţionează! Avem 7 oraşe într-unul singur. Cu 7 primari, 7 consilii, 7 bugete. Se risipesc sume enorme de bani, se suprapun atribuţii, se pun piedici fie de la PMB către sectoare fie invers, se dezvoltă o birocraţie luxuriantă. Avem astăzi în Bucureşti o sinteză între modelul administrativ comunist, intens birocratizat, şi modelul politic pesedist, intens baronizat”, precizează Roxana Wring, preşedinte al USR Bucureşti, consilier general în cadrul Consiliului General al Capitalei şi iniţiatoare a proiectului.

Wring arată că Bucureştiul are nevoie de o nouă organizare administrativ teritorială şi o singură administraţie, prin diminuarea birocraţiei şi îmbunătăţirea serviciilor publice. Totodată, în viziunea acesteia, Capitala trebuie să se unească cu judeţul Ilfov, deoarece în acest moment cele două sunt rupte la nivel decizional.

,,Bucureştiul se va reorganiza în 20 districte. Se vor desfiinţa administraţiile de sector şi se va pune punct acestei anomalii în care acelaşi oraş are 7 primării şi 7 bugete. Districtele vor fi unităţi administrative funcţionale, fără personalitate juridică proprie, în cadrul Municipiului Bucureşti, al căror scop este să aducă decizia şi acţiunea edilitară mai aproape de cetăţeni”, se mai spune în proiectul de reformă adminstrativă a Capitalei.

Taguri:
baluţă,
usr,
proiect

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici