A fost testat psihologic poliţistul prins după ce agresat sexual doi copii?/ Specialist: Nicio testare nu poate evidenţia persoana în toată acurateţea ei

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatutului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a declarat că e nevoie că factorii de decizie să găsească soluţii legat de testările psihologice ale poliţiştilor, care în prezent se face la 3 ani, testări pe care agresorul copiilor l-a trecut fără probleme.

1087 afișări
Imaginea articolului A fost testat psihologic poliţistul prins după ce agresat sexual doi copii?/ Specialist: Nicio testare nu poate evidenţia persoana în toată acurateţea ei

Ce spune liderul de sindicat despre testarea psihologică în cazul poliţistului prins după ce agresat sexual doi copii

"Testarea se face la trei ani sau când situaţia o impune. Când e vorba despre pedofilie, este singurul caz de acest gen pe care îl ştiu", a declarat Dumitru Coarnă, liderul Sindicatutului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Întrebat dacă este este necesară o schimbare a modalităţii în care se face evaluarea, Coarnă a spus că "eu cred că trebuie schimbat ceva. Cei în măsură, managerii şi în special cei din conducerea Ministerului de Interne trebuie să îşi pună mintea la contribuţie şi să creeze acel climat. Noi nu cerem deocamdată nimic, analizăm, nu pot ridica ipoteze de lucru".

Specialist: Nicio testare psihologică nu poate evidenţia persoana în toată acurateţea ei

Tudorel Butoi, psiholog criminalist, susţine că testele psihologice făcute poliţiştilor nu pot evidenţia concret persoana, acesta precizând că este necesar ca testărilor de acest tip să le fie adăugate informaţii privind viaţa socială.

"Dacă laşi natura dezlănţuita fără să o socializezi, ea se manifesta ca atare, iar impulsul sexual este unul dintre cele mai puternice instincte, ţinând de cel de supravietuire ca şi la animale. Ştim că în poliţie se fac testări psihologice, dar aceastea sunt doar nişte secţiuni în care materiile de teste, anumite formate pe motricitate, pe acuităţile vizuale, senzoriale, pe logică, raţionament, ne dau nouă o ecuaţie valabilă acum, aici, fără a avea garanţia unui diagnostic sau a unui aviz că persoana respectivă ar fi aptă pe o perioadă de timp. Nicio testare psihologica nu poate, niciunde în aceasta lume, să evidenţieze persoana în toată acurateţea ei cu tuşele pozitive sau negative. De aceea trebuie făcută o foarte frumoasă cunoaştere a reputaţiei sociale a persoanei care vrea să acceadă în aceste instituţii. Reputaţia aceasta socială înseamnă comportamentul social, să se culeagă informaţii din vecinătate, despre familie, despre formarea profesională, modul în care se rapotează la valori. Iar aceasta reputatie socială trebuie coroborată cu testele psihologice. Dacă aceste lucruri nu se fac temeinic, într-un timp rezonabil, atunci se pot strecura foarte multe caractere cu disfuncţionalităţi în structurile respective", a declarat Tudorel Butoi pentru MEDIAFAX.

Potrivit art 13 din Ordinul 23/2015 privind activitatea de psihologie in Ministerul Afacerilor Interne:

(1) Evaluarea psihologica periodică, pentru supravegherea sănătăţii lucratorilor, are rol profilactic si se realizeaza in raport cu riscurile in munca, in cadrul asistentei psihologice.
(2) Evaluarea psihologică periodică se realizeaza la intervalele de timp indicate de medicul de medicina muncii, în cazul personalului prevazut de legislatia privind supravegherea sanatatii lucratorilor, precum si:
a. anual pentru personalul prevazut la art. 12 alin. 2 lit. c)-i), conducatorii de autovehicule cu atestat profesional, precum si pentru elevii si studentii din institutiile de invatamant ale MAI;
b) la 3 ani pentru personalul care, in exercitarea atributiilor de serviciu, poarta permanent armament si munitie;
c) la 5 ani pentru celelalte categorii de personal.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că numele bărbatului agresor este Eugen Stan, are 45 de ani şi este poliţist din anul 2010, ceea ce înseamnă că a avut două testări psihologice până acum.

Acesta era şoferul unui şef de serviciu, iar anterior a fost jandarm.

Poliţia Capitalei anunţă că persoana audiată în cazul de agresiune sexuală asupra a doi minori este agent al Brigăzii Rutiere.

Bărbatul este suspectat că ar fi agresat doi minori, într-un lift al unui bloc din cartierul Drumul Taberei, fiind recunoscut ulterior de colegii săi poliţişti, ca urmare a vizionării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici