Cele mai multe victime exploatate sexual în Europa provin din România şi Nigeria

Cele mai multe victime exploatate sexual în Europa provin din România şi Nigeria, susţine coordonatorul Centrului Regional Timişoara din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, potrivit căruia majoritatea tinerelor din vestul ţării sunt racolate prin metoda "LoverBoy".

2728 afișări
Imaginea articolului Cele mai multe victime exploatate sexual în Europa provin din România şi Nigeria

Cele mai multe victime exploatate sexual în Europa provin din România şi Nigeria

Coordonatorul Centrului Regional Timişoara din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, Laurenţiu Dincă, a declarat, joi, în cadrul unei întâlniri de lucru, că metoda "LoverBoy" a devenit, în ultimii ani, principala metodă de racolare a victimelor care sunt exploatate sexual atât în ţară, cât şi în străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, prin această metodă, traficanţii de persoane le determină pe femei să se îndrăgostească de ei şi apoi le obligă să se prostitueze.

"În Europa, cele mai multe victime exploatate sexual provin din România şi Nigeria, iar în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad principala metodă de racolare folosită este <LoverBoy>. Anul trecut, 70% din victimele din vestul ţării exploatate sexual au fost racolate prin această metodă", a spus Laurenţiu Dincă.

Rafaela Hilario Pascoal este din Portugalia şi lucrează ca voluntar în cadrul Centrului Regional Timişoara, unde se ocupă de victimele traficului de persoane care sunt şi mame. "În România, unde metoda de racolare <LoverBoy> este tot mai folosită, e important să studiem problema victimelor care au copii, care sunt folosiţi ca metodă de ameninţare, de constrângere. După intrarea României în Uniunea Europeană, posibilele victime au fost mai informate, iar racolatorii au început să folosească alte metode, astfel că s-au orientat pe constrângerea psihologică, ameninţând copiii victimelor şi pe metoda <LoverBoy>", a spus Rafaela Hilario Pascoal.

În cadrul aceleiaşi întâlniri de lucru, Adi Bodnar, reprezentant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, a declarat că majoritatea victimelor exploatate sexual provin din familii sărace şi de la sate.

"Mai toate victimele exploatate sexual provin din familii sărace, din mediul rural, din familii dezorganizate sau din case de copii. Mai rar se întâmplă să avem cazuri de victime care provin din familii care au o situaţie financiară bună. De asemenea, am mai observat că, nu de puţine ori, traficul de persoane devine o afacere de familie, am avut cazuri în care toţi membri de familie se ocupau cu asta - mama, tatăl, fiul. Pe lângă <LoverBoy>, alte metode de racolare sunt prin oferirea unui împrumut financiar victimei, iar pentru că datoria trebuie recuperată, aceasta este obligată să se prostitueze. De asemenea, unor tinere din familii sărace li se promite că li se oferă un loc de cazare, în care să doarmă, să mănânce", a spus Bodnar.

Potrivit statisticilor, în anul 2015, în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad s-a evidenţiat o creştere a numărului de victime ale traficului de persoane, fiind identificate un număr de 106 persoane, faţă de 92 în anul 2014, 54 fiind exploatate prin muncă şi 50 sexual.

Şaptezeci din cele 106 victime provin din Timiş, care este judeţul din România din care sunt racolate cele mai multe persoane traficate. Din punct de vedere al locului exploatării, cele mai multe victime au fost exploatate în România, Italia, Danemarca, Germania, Franţa şi Irlanda.

În această săptămână, în judeţul Timiş se desfăşoară campania "Iubirea este artă, nu sclavie", prin care Centrul Regional Timişoara doreşte să atragă atenţia asupra metodei "LoverBoy" pe care o folosesc traficanţii.

Metoda "Loverboy" este modul prin care traficanţii de persoane se folosesc de ataşamentul emoţional al unei femei pentru a o obliga să se prostitueze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici