Centru de cercetare pentru bolile cardio-vasculare, deschis la Sibiu. Investiţia, 22 milioane de lei

Un centru modern de cercetare a patologiei cardio-vasculare a fost inaugurat, vineri, la Spitalul Judeţean Sibiu, în urma unei investiţii de peste 22 de milioane de lei, scopul proiectului fiind reducerea mortalităţii cardio-vasculare.

583 afișări
Imaginea articolului Centru de cercetare pentru bolile cardio-vasculare, deschis la Sibiu. Investiţia, 22 milioane de lei

Centru de cercetare pentru bolile cardio-vasculare, deschis la Sibiu. Investiţia, 22 milioane de lei (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Sibiu au inaugurat, vineri, "Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult”, un proiect care are drept scop reducerea incidenţei mortalităţii cardio-vasculare şi care a fost realizat din fonduri europene nerambursabile, cu cofinanţare de la Guvern şi de la Consiliul Judeţean Sibiu.

Valoarea totală a proiectului este de 22,3 milioane de lei, 18 milioane de lei fiind investiţi în dotarea centrului cu aparatură de ultimă generaţie.

Potrivit datelor oferite de către reprezentanţii Spitalului Judeţean Sibiu, printre echipamentele achiziţionate se numără un sistem RMN performant, în valoare de 8,3 milioane de lei, un sistem angiografic în valoare de şase milioane de lei, precum şi sisteme de vizualizare optică intravasculară, un ecocardiograf 3D live şi un ecograf cu patru sonde 3D şi 4D.

Centrul de cercetare este situat într-un spaţiu complet renovat şi este împărţit în trei sectoare: compartiment de cateterism şi explorare invazivă, compartiment de cercetare non-invazivă, cu laboratoare de imagistică nucleară, ecografie cardiacă, ecografie neurologică, ecografie obstetrică, şi compartiment de terapie intensivă.

Oficialii Spitalului Judeţean Sibiu au precizat că realizarea acestui centru a fost necesară deoarece patologia cardio-vasculară reprezintă, în prezent, principala cauză a mortalităţii în rândul populaţiei adulte la nivel mondial şi naţional.

"Patologia vasculară (coronariană, cerebrală şi periferică), hipertensiunea arterială şi hipertensiunea pulmonară sunt principalele afecţiuni întâlnite în domeniul medicinii cardio-vasculare”, precizează oficialii Spitalului Judeţean Sibiu.

Potrivit medicului Ioan Maniţiu, directorul de proiect şi medicul-şef al Secţiei Clinice Cardiologie I a Spitalului Judeţean Sibiu, centrul de cercetare în patologia cardio-vasculară este conceput să funcţioneze integrat, după modele similare din UE şi SUA, urmând să fie conectat la reţelele europene şi mondiale de cercetare, oferind practic tinerilor cercetători şi doctoranzi din ţară sau din străinătate posibilitatea de a se forma şi de a studia la cele mai înalte standarde în domeniu.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean Sibiu, Vasile Spinean, a precizat că, prin înfiinţarea acestui centru, instituţia "va deveni un centru de referinţă, în care monitorizarea pacienţilor este organizată ştiinţific, medical şi logistic, necesitate imperioasă pentru integrarea României în programele europene de cercetare-dezvoltare şi management eficient în sectorul de sănătate publică”.

"Acest lucru va avea impact imediat în reducerea semnificativă a costurilor de îngrijire, tratament şi monitorizare activă, dar şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor, crearea de noi locuri de muncă şi instruirea selectivă a personalului angajat”, a declarat Vasile Spinean.

Potrivit acestuia, în cadrul centrului se urmăreşte creşterea capacităţii de diagnostic în bolile cardio-vasculare, crearea de noi terapii în domeniul cardiovascular în urma analizelor comparative, dezvoltarea cooperării interdisciplinare de cercetare în medicina cardio-vasculară, stimularea pregătirii tinerilor cercetători şi doctoranzi, precum şi scăderea mortalităţii cauzată de bolile cardio-vasculare la adult, ameliorarea stării de sănătate şi creşterea speranţei de viaţă a populaţiei.

În cadrul acestui proiect este obligatoriu ca, în următorii cinci ani, să fie angajate opt persoane în sectorul de cercetare ştiinţifică, dar şi personal auxiliar, până atunci personalul centrului urmând să provină din secţiile Cardiologie, Neurologie, Radiologie şi Obstetrică-Ginecologie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici