Cepoi: Nu există nicio spaimă în cazul implicării privaţilor în sistemul de urgenţă. Mă voi consulta cu Raed Arafat, este un profesionist în domeniu

Noul secretar de stat în MS Vasile Cepoi a declarat, joi, că nu există nicio spaimă în cazul implicării privaţilor în sistemul de urgenţă, pentru că nu este vorba de privatizarea acestuia, precizând că şi-a asumat răspunderea să coordoneze legea şi va începe discuţiile probabil săptămâna viitoare.

728 afișări
Imaginea articolului Cepoi: Nu există nicio spaimă în cazul implicării privaţilor în sistemul de urgenţă. Mă voi consulta cu Raed Arafat, este un profesionist în domeniu

Cepoi: Nu există nicio spaimă în cazul implicării privaţilor în sistemul de urgenţă (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Medicul Vasile Cepoi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, va ocupa postul de secretar de stat nou înfiinţat printr-o deciziei de miercuri a Guvernului. El se va ocupa de coordonarea în mod direct, alături de ministrul Sănătăţii, a procesul de reformă în sistemul de sănătate.

Vasile Cepoi a venit, joi dimineaţă, la Ministerul Sănătăţii, el declarând că nu începe acum discuţiile în cazul proiectului Legii sănătăţii, ci probabil de săptămâna viitoare.

El a precizat că în cazul proiectului Legii sănătăţii va fi o echipă de specialişti în domeniu, care va analiza propunerile din teritoriu şi va face modificările necesare, urmând să fie identificate şi remediate punctele slabe.

În cazul implicării privaţilor în sistemul de Urgenţă, Vasile Cepoi a spus că nu există nicio spaimă, pentru că nu este vorba de privatizarea sistemului, ci de accesul privaţilor la acest sistem, discuţia fiind până la ce nivel are trebui să se implice. El a precizat că pătrunderea privaţilor pe piaţă va fi foarte bine reglementată prin noua lege.

"Accesul privatului pe piaţă va fi foarte bine reglementat, vor exista standarde de calitate şi de cost, iar introducerea acestuia poate dezvolta concurenţa, dar una reală, în termenii stabiliţi de către Ministerul Sănătăţii", a mai spus secretarul de stat.

El a adăugat că noua lege trebuie dezbătută de profesionişti şi este foarte necesară evaluarea riscurilor, dar acestea pot fi cuantificate numai din dezbatere publică.

"Trebuie să corectăm acolo unde nu merge. Vom face dezbateri adevărate la care vor fi invitaţi profesioniştii. Noua lege necesită evaluarea riscurilor, iar acestea rezultă numai din dezbatere publică", a precizat Vasile Cepoi.

Secretarul de stat a mai spus că sunt înţelegeri cu FMI ca până în martie noua Lege a sănătăţii să fie adoptată, dar a precizat că acest lucru nu ţine de el, pentru că trebuie ca actul normativ să treacă şi prin dezbaterea Parlamentului.

Vasile Cepoi a precizat că Raed Arafat este un profesionist şi ar trebuie readus pentru a colabora pe partea sistemului medical de urgenţă, precizând că se va consulta cu acesta.

"Noi vrem să colaborăm cu doctorul Arafat, el are multă experienţă, să vedem dacă şi dânsul doreşte acest lucru. Dorim ca dezbaterile să fie adevărate şi la ele să participe adevăraţii profesionişti", a spus secretarul de stat.

Secretarul de stat a spus că, în opinia lui, plecarea lui Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii este o pierdere, decizia fiind generată de o situaţie de conjunctură.

Întrebat cum vede colaborarea cu ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi a spus că a avut mai multe întâlniri cu Ritli Ladislau, se cunosc bine, au colaborat şi sigur vor colabora şi mai departe bine pentru implementarea noii Legi a sănătăţii.

Întrebat dacă între persoanele care vor participa la dezbaterile publice vor fi şi iniţiatorii proiectului noii legi, secretarul de stat a răspuns afirmativ.

"Sigur că trebuie să participe şi autorii proiectului, pentru a cunoaşte opiniile profesioniştilor şi a le explica acestora beneficiile noii legi sau a-şi nota observaţiile şi a corecta proiectul", a conchis secretarul de stat.

La scurt timp după ce Vasile Cepoi a ajuns la Ministerul Sănătăţii, Guvernul a anunţat că premierul Emil Boc a semnat decizia de numire a acestuia în funcţia de secretar de stat.

Guvernul a suplimentat, miercuri, numărul posturilor de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, de la două la trei asfel de funcţii, pentru a permite instalarea la minister a medicului Vasile Cepoi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Noul secretar de stat va coordona în mod direct, alături de ministru, procesul de reformă în sistemul de sănătate.

Numirea lui Cepoi la Ministerul Sănătăţii a fost convenită în întâlnirea de miercuri, de la Guvern, dintre premierul Emil Boc şi doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR şi consilier onorific în minister, întâlnire la care ministrul Ladislau Ritli (UDMR) nu a fost prezent.

Până la acest moment, organigrama Ministerului Sănătăţii a inclus două posturi de secretar de stat, ambele ocupate de către profesorul Adrian Streinu-Cercel şi, respectiv, Cristian Irimie.

Organigrama ministerului include şi un post de subsecretar de stat, care va fi ocupat de medicul Andrei Georgescu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, după demisia lui Raed Arafat. Premierul Emil Boc a semnat miercuri decizia de numire a medicului Andrei Georgescu în postul de subsecretar de stat în minister.

Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR şi numit, marţi, consilier onorific la Ministerul Sănătăţii pe probleme de urgenţă, a venit, miercuri, la Guvern şi i-a prezentat premierului Emil Boc pe medicii Andrei Georgescu şi Vasile Cepoi ca făcând parte din echipa care va lucra la legea privind sănătatea şi serviciile de urgenţă.

Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.

Arafat a declarat că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat pentru că ieşind din Ministeul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.

Raed Arafat a adăugat că nu este de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii în ce priveşte sistemul de urgenţă, pentru că el crede că, în forma propusă în proiectul Legii sănătăţii, va avea un impact negativ asupra acestui sistem.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici