Cîmpeanu: Institutul Cantacuzino va deveni instituţie de interes naţional şi va primi 10 milioane de euro

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, marţi, că problemele Institutului Cantacuzino se vor afla miercuri pe agenda şedinţei de Guvern, institutul urmând să primească statutul de instituţie de interes naţional şi 10 milioane de euro pentru plata datoriilor.

375 afișări
Imaginea articolului Cîmpeanu: Institutul Cantacuzino va deveni instituţie de interes naţional şi va primi 10 milioane de euro

Cîmpeanu: Institutul Cantacuzino va deveni instituţie de interes naţional şi va primi 10 milioane de euro (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Sorin Cîmpeanu a spus că aceşti bani sunt "necesari şi suficienţi pentru plata datoriilor şi cheltuielilor până la sfârşitul anului".

Ministrul Educaţiei a precizat că, ulterior, Institutul Cantacuzino va fi bugetat în mod firesc.

Cîmpeanu a mai spus că, după ce se vor obţine avizele, Institutul Cantacuzino va face cercetări şi testări pe loturi pilot de vaccinuri.

Premierul Victor Ponta anunţa, la şedinţa de Guvern din 10 iunie, că Executivul aşteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru a acorda un ajutor de stat Institutului Cantacuzino, prin ştergerea tuturor datoriilor.

"Avem proiectul de ordonanţă privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Deci, în primul rând ştergem toate datoriile şi pornim de la un moment T0. Important este să avem şi un plan ca, după aceea, să nu se acumuleze din nou datorii şi să poată să fie pus în funcţiune şi să-şi exercite rolul absolut strategic şi naţional, şi de mândrie, până la urmă, naţională pe care-l are Cantacuzino. Important e că ştergem datoriile", spunea atunci Victor Ponta.

Anterior, surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că Guvernul va acorda Institutului un ajutor individual de salvare, conform principiului "prima şi ultima dată", care va însuma în total aproximativ 10 milioane euro.

Potrivit surselor citate, ajutorul de stat va consta dintr-un împrumut de 35 milioane lei şi în anularea obligaţiilor fiscale administrate de ANAF, cu excepţia celor principale cu reţinere la sursă. Ajutorul de stat va fi acordat pe o perioadă de şase luni, interval în care Institutul Cantacuzino va fi obligat să prezinte un plan de restructurare.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, din cea a Ministerului Sănătăţii.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorităţi să "pună institutul pe linia de plutire".

În luna mai, liderul sindical Monica Bălteanu declara agenţiei MEDIAFAX că Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici în sezonul 2015 - 2016, chiar dacă, din 2013, are autorizaţii de fabricaţie şi de punere pe piaţă pentru acest produs, întrucât are conturile blocate.

Angajaţii Institutului Cantacuzino, dar şi studenţi la Medicină au protestat de mai multe ori faţă de situaţia în care se află instituţia, cerând inclusiv susţinerea şi implicarea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru împiedicarea desfiinţării institutului.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat că la această instituţie este o situaţie complicată, creată în ani, subliniind că unitatea trebuie salvată şi că este hotărât să "pună această problemă peste tot" unde crede că se vor găsi soluţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici