Circa 110.000 de sălcii energetice plantate într-un cartier din Timişoara, investiţie de 67.000 lei

Aproximativ 110.000 de sălcii energetice au fost plantate de Primăria Timişoara într-un cartier mărginaş al municipiului, pe o suprafaţă de opt hectare, valoarea lucrărilor ajungând la 67.000 de lei, iar salcia urmează să fie folosită drept combustibil.

673 afișări
Imaginea articolului Circa 110.000 de sălcii energetice plantate într-un cartier din Timişoara, investiţie de 67.000 lei

Circa 110.000 de sălcii energetice plantate într-un cartier din Timişoara, investiţie de 67.000 lei (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că Primăria a plantat aproximativ 110.000 de sălcii energetice în cartierul Ciarda Roşie, aflat la marginea oraşului.

Suprafaţa plantată este de opt hectare, iar investiţia se ridică la 67.000 de lei, bani din bugetul municipiului.

"Avem un nou spaţiu verde al Timişoarei, o nouă plantaţie a Timişoarei. Pe opt hectare de teren care nu poate fi folosit pentru dezvoltări urbane am plantat aproximativ 110.000 de sălcii energetice. Salcia energetică este o plantă care creşte foarte rapid, atinge înălţimi impresionante în timp scurt şi la suprafaţa de opt hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an. Valoarea lucrărilor este de 67.000 de lei", a spus primarul Robu.

Edilul a adăugat că sălciile plantate în cartierul Ciarda Roşie din Timişoara vor fi folosite drept combustibil.

"Salcia este extrem de productivă şi, pe lângă avantajul că produce mult oxigen, ne oferă şi posibilitatea de a câştiga bani, utilizând-o în scopul producerii de energie, prin ardere. E o plantă mai specială. Sunt un soi de arbuşti, dar cresc foarte înalţi, pentru că arbuştii în mod normal cresc foarte puţin. Există o piaţă, deja, de valorificare a biomasei, şi până când vom ajunge să recoltăm această salcie vom reuşi să încheiem contracte“, a afirmat Robu.

Şeful Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara, Adrian Bere, a spus, la rândul său, că preţul pe tona de biomasă umedă este de 30 de euro, iar cu cât umiditatea din arbust scade cu atât preţul pe tonă creşte până la 70 de euro/tonă.

Potrivit lui Bere, salcia energetică se plantează o singură dată, iar prima recoltare se face după al doilea an de la plantare, iar în al treilea an salcia energetică ajunge la maturitate. Salcia poate fi recoltată timp de circa 25 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici