Circuitul dictatorului: Reportajul care prezintă România ca ambiţioasă, dar săracă şi spune că turismul este soluţia pentru problemele financiare - VIDEO

Turismul ar putea fi o soluţie pentru problemele financiare ale României şi autorităţile vor să lanseze un "circuit al dictatorului", care le va permite turiştilor străini să viziteze biroul de lucru al fostului dictator Nicolae Ceauşescu, potrivit unui reportaj difuzat de televiziunea Al Jazeera.

1918 afișări
Imaginea articolului Circuitul dictatorului: Reportajul care prezintă România ca ambiţioasă, dar săracă şi spune că turismul este soluţia pentru problemele financiare - VIDEO

Circuitul dictatorului: Reportajul care prezintă turismul ca soluţie pentru problemele financiare ale României

În reportajul difuzat de Al Jazeera se spune că autorităţile române vor să lanseze în curând un circuit turistic care va permite turiştilor străini să viziteze biroul de lucru al fostului dictator român Nicolae Ceauşescu, balconul de unde acesta a susţinut ultimul său discurs în decembrie 1989, dar şi barăcile militare din Târgovişte, unde fostul conducător al României a fost judecat împreună cu soţia sa Elena Ceauşescu.

Totodată, jurnalistul Simon McGregor de la postul Al Jazeera spune că această iniţiativă a autorităţilor române a stârnit controverse în rândul populaţiei locale. Unii spun că moştenirea lăsată de Ceauşescu trebuie valorificată, alţii consideră că amintirile epocii comuniste sunt mult prea proaspete pentru a putea fi folosite în scopuri comerciale.

La începutul reportajului sunt difuzate fragmente din înregistrări video cu fostul cuplu prezidenţial român, care ducea o viaţă luxoasă, în timp ce populaţia se confrunta cu lipsuri îngrozitoare.

Reportajul continuă cu câteva secvenţe de la Revoluţia din decembrie 1989, urmate de imagini din biroul de lucru al fostului dictator, balconul de unde acesta a susţinut ultimul său discurs şi de barăcile militare din Târgovişte, unde a avut loc procesul soţilor Ceauşescu. În secvenţele imediat următoare este prezendat zidul unde a fost executat fostul cuplu prezidenţial, iar un poliţist român arată locurile unde au murit Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Potrivit jurnalistului de la Al Jazeera, bucureştenii consideră că includerea acestor locuri într-un circuit turistic reprezintă o idee bună. Pentru a evidenţia acest punct de vedere, reportajul Al Jazeera prezintă două scurte interviuri acordate de două tinere din Bucureşti.

Reporterul a vizitat şi casa din Scorniceşti a dictatorului, unde a stat de vorbă cu Emil Bărbulescu, nepotul lui Nicolae Ceauşescu, care s-a declarat împotriva acestui proiect. "În primul rând, nu ştiu dacă se vrea cu adevărat să se facă (acest circuit turistic, n.r.), pentru că deocamdată am auzit doar o declaraţie. L-am văzut pe ministrul Turismului vorbind la televizor despre acest proiect. Dar aceasta este o proprietate privată. Nu-i voi lăsa niciodată să vină aici", a spus Emil Bărbulescu.

Reportajul difuzat de televiziunea Al Jazeera a fost realizat în contextul în care ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, în luna august, că se lucrează la un "circuit roşu" legat de urmele dictaturii comuniste, menţionând că, din punct de vedere turistic, este "extraordinar" să fie exploatate locurile legate de cuplul Ceauşescu.

"Din punct de vedere turistic, este un lucru extraordinar să exploatezi locurile pe unde a trăit ultimul mare dictator din Europa de Est. Avem locul unde a fost împuşcat (...) Au păstrat zidul şi noi vrem să punem în valoare şi locul unde a sfârşit cuplul Ceauşescu, locuinţele unde au stat, este de mare interes", a spus la momentul respectiv Elena Udrea. Ea a precizat că oamenii "au mai trecut de furia" împotriva dictaturii ceauşiste, iar turiştii din străinătate ar găsi interesante locurile legate de Ceauşescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici