Cluj: Peste o sută de persoane s-au adunat la un protest faţă de modul de plată a contribuţiilor pentru drepturi de autor

Peste o sută de persoane, jurnalişti, artişti de la Operă şi actori, s-au adunat, miercuri, în faţa Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, pentru a protesta faţă de "modul umilitor" în care trebuie să îşi achite contribuţiile pe drepturile de autor.

25 afișări
Imaginea articolului Cluj: Peste o sută de persoane s-au adunat la un protest faţă de modul de plată a contribuţiilor pentru drepturi de autor

Cluj: Peste o sută de persoane s-au adunat la un protest faţă de modul de plată a contribuţiilor pentru drepturi de autor (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Cei prezenţi au afişat un banner pe care scrie "Aţi adus România în infern, în hoţie, minciună, corupţie, ruină, dezastru şi ruşinare", precum şi un banner negru pe care scrie "Taxxxe de la Băse" şi o ţeapă cu vârf portocaliu.

Preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC), jurnalistul Adrian Popa, a declarat că protestul este faţă de modul în care Guvernul a decis impozitarea drepturilor de autor şi obligarea jurnaliştilor, artiştilor şi actorilor să se prezinte lunar la ghişee pentru a plăti contribuţii la pensii şi şomaj.

"Cerem decenţă şi să nu mai fim umiliţi, purtaţi pe la ghişee în fiecare lună, obligaţi să stăm la cozi pentru a depune declaraţii. Vrem să fim trataţi cum se cuvine", a spus Popa.

El a precizat că în cadrul protestului va avea loc şi un marş pe străzile din centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Teatrul Naţional pe Bulevardul Eroilor, în Piaţa Unirii şi înapoi pe Bulevardul Eroilor până la Prefectură, unde urmează să fie depus un memoriu.

La protest participă jurnalişti membri ai APPC, artişti ai Operei Naţionale membri ai Sindicatului Transilvania Art, actori de la SindArta, sindicatul de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, scriitori.

Protestul este susţinut şi de deputatul PDL Cluj Mircia Giurgiu.

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) anunţa, vineri, că va organiza un marş de protest faţă de modul în care s-a hotărât impozitarea drepturilor de autor, jurnaliştii fiind astfel obligaţi să se prezinte, lunar, la ghişeele a trei instituţii "ca huliganii la secţie în ziua meciului".

Reprezentanţii APPC arătau că noul sistem de plată a contribuţiei individuale pentru cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor a fost anunţat foarte târziu şi a fost "băgat pe gât fără să existe o dezbatere efectivă pe seama lui".

"Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) va protesta în stradă faţă de felul în care s-a hotărât impozitarea drepturilor de autor. Nu ne opunem impozitării, ci dublei impozitări şi faptului că lună de lună trebuie să ne prezentăm la ghişeu ca huliganii la secţie în ziua meciului. Ba chiar mai rău, că avem de mers în trei locuri. Noul sistem a fost anunţat foarte târziu şi ne-a fost băgat pe gât fără să existe o dezbatere efectivă pe seama lui", se arăta într-un comunicat al APPC.

APPC este o asociaţie a presei clujene înfiinţată în anul 2005 şi reuneşte aproape 90 de membri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici