CNCD condamnă public declaraţia lui Cioroianu

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării condamnă public declaraţia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, considerând că aceasta creează o atmosferă degradantă, umilitoare şi ofensatoare la adresa unor comunităţi.

3 afișări
Imaginea articolului CNCD condamnă public declaraţia lui Cioroianu

CNCD condamnă public declaraţia lui Cioroianu

Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării îşi manifestă de asemenea îngrijorarea faţă de atmosfera creată ca urmare a evenimentelor din Italia, informează un comunicat CNCD.

Urmare a manifestărilor xenofobe din Italia îndreptate împotriva cetăţenilor români, Consiliul s-a adresat instituţiei similare din Italia (UNAR - Ufficio Nationale Antidiscriminazioni Razziali) pentru a lua măsuri de normalizare a relaţiilor sociale dintre cetăţenii italieni şi imigranţi. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării va informa instituţiile specializate în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării din ţările membre UE reprezentate în reţeaua EQUINET şi Agenţia Europeană pentru Drepturi Fundamentale asupra acestei situaţii.

Totodată, Consiliul constată cu îngrijorare prezenţa unor discursuri şi comportamente publice inadecvate promovării principiului egalităţii de şanse care pot constitui surse pentru acte şi fapte de discriminare. Consiliul atrage atenţia că astfel de atitudini generează creşterea gradului de intoleranţă faţă de anumite comunităţi din România.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării face un nou apel la clasa politică şi formatorii de opinie pentru promovarea unui limbaj şi comportament nediscriminatoriu.

Deputatul PC Sergiu Andon i-a solicitat minstrului de Externe, Adrian Cioroianu, într-un talk-show difuzat vinerea trecută de Antena3, părerea - în calitate de "titular al Externelor, familiarizat cu tratatele internaţionale, cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului" - despre o iniţiativă a conservatorilor privind modificarea Codului Penal.

Aceasta ar prevedea, conform lui Andon, "lărgirea gamei pedepselor complementare cu interdicţia pronunţată de judecător, pentru anumite infracţiuni care lovesc direct în demnitatea şi integritatea umană, de a pronunţa interdicţia de a părăsi un număr de ani teritoriul naţional".

Adrian Cioroianu, care a intervenit telefonic în emisiune, a dat următorul răspuns: " Vă rog să mă credeţi. Şi eu mă gândesc de săptămâni de zile care ar fi situaţia. Eu vă spun deschis că nu mi se pare cea mai bună soluţie aceasta, de a nu-i lăsa să părăsească. Aceasta ar trebui să fie, cum să spun, cea mai uşoară pedeapsă. Aceşti oameni, din păcate, repet, nu am studii de drept, nu vreau să pozez în altceva decât ceea ce sunt, dar, aşa cum judec eu, aceşti oameni care comit astfel de fapte, aceşti oameni nu trebuie trimişi în regim de celulă, cu televizor, ar trebui puşi la muncile cele mai dure şi formate probabil batalioane din alea disciplinare. Nu ştiu dacă asta le-ar aduce mintea la cap, dar, credeţi-mă, eram ieri pe drumul dintre Alexandria şi Cairo, la sfârşitul vizitei, îmi veneau ştirile din ţară, din păcate pe SMS, nu puteam fi prins pe telefonul mobil, vă daţi seama, prin deşert...şi mă gândeam dacă nu cumva puteam cumpăra un teren în deşertul ăla egiptean, să-i plasăm acolo pe cei care..astfel de oameni ne fac de râs".

Nouă ONG-uri, printre care Agenţia de Monitorizare a Presei, fundaţia ACCEPT şi organizaţia Romani CRISS, i-au solicitat demisia ministrului de Externe, considerând inacceptabile declaraţiile acestuia, "de tip nazist", conform cărora cei care fac România de râs trebuie deportaţi în deşertul egiptean.

Cioroianu şi-a cerut scuze, luni, pentru declaraţiile făcute, afirmând că şi lui i s-au părut surprinzătoare, dar a adăugat, însă, că în opinia sa, există o excepţie, violatorii şi pedofilii, pe care îi consideră cele mai de jos categorii infracţionale. Ministrul a precizat că îşi cere scuze celor ofensaţi de această declaraţie, pe care o regretă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că ministrul de Externe Adrian Cioroianu ar fi trebuit să demisioneze imediat după afirmaţia referitoare la trimiterea infractorilor în deşertul egiptean.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici