COD GALBEN de furtună, până luni seara. Fenomene meteo periculoase cu efect imediat. Care sunt judeţele afectate/ Peste 4.000 de pompieri, pregătiţi să intervină în zonele vizate de avertizările meteo

32 de judeţe intră începând de astăzi sub avertizare cod galben de furtună. Sunt aşteptate ploi şi instabilitate atmosferică accentuată. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări nowcasting cod galben şi portocaliu de ploi torenţiale şi furtuni puternice. Trei localităţi din judeţul Cluj sunt sub cod portocaliu de ploi, urmând să se înregistreze cantităţi de apă de până la 40 l/mp.

5971 afișări
Imaginea articolului COD GALBEN de furtună, până luni seara. Fenomene meteo periculoase cu efect imediat. Care sunt judeţele afectate/ Peste 4.000 de pompieri, pregătiţi să intervină în zonele vizate de avertizările meteo

COD GALBEN de furtună, până luni. Care sunt judeţele afectate


Astfel, până la ora 12:50, este valabilă o alertă cod portocaliu de ploi în trei localităţi din judeţul Cluj: Măguri-Răcătău, Băişoara şi Valea Ierii.

Se vor înregistra ploi torenţiale care vor cumula 35 - 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie, grindină de dimensiuni mici şi medii.

De asemenea, până la ora 13:00, câteva localităţi din judeţele Constanţa, Tulcea, Bihor, Arad, Caraş-Severin şi Timiş, precum şi zona de munte a judeţelor Vrancea, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Buzău, Vâlcea şi Gorj sunt vizate de avertizări cod galben de ploi torenţiale. Se vor înregistra frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula până la 30 l/mp şi intensificări de scurtă durată ale vântului.Potrivit ANM, de sâmbătă ora 16.00 până luni ora 21.00 sunt aşteptate ploi şi instabilitate atmosferică accentuată.

În zonele deluroase şi montane, precum şi în Oltenia, Transilvania şi local în Muntenia, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 50...70 l/mp.

Avertizarea este valabilă în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Buzău, Caraş Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa,Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

Peste 4.000 de pompieri, pregătiţi să intervină în zonele vizate de avertizările meteo

Peste 4.000 de pompieri cu peste 2.500 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în zonele vizate de avertizările meteo. Oamenii sunt sfătuiţi ca pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină să se adăpostească în locuinţe şi să deconecteze aparatura casnică.

Peste 4.000 de pompieri cu peste 2.500 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate pentru perioada următoare, informează IGSU.

În contextul emiterii, de către Administraţia Naţională de Meteorologie, a atenţionării cod galben pentru perioada 7 iulie, ora 16.00 – 9 iulie, ora 21.00, care vizează instabilitate atmosferică accentuată, cantităţi însemnate de apă, averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină în cea mai mare parte a ţării, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a potenţialelor situaţii de urgenţă.

Astfel, în judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundaţiilor.

De asemenea, pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi a comunităţilor, pompierii militari au verificat şi pregătit mijloacele tehnice de intervenţie la inundaţii, constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

La nevoie, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

Totodată, pompierii angrenaţi în gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din zonele grav afectate continuă misiunile în sprijinul populaţiei şi monitorizează situaţiile din teren care pot pune în pericol viaţa şi bunurile.

Oamenii sunt sfătuiţi ca pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, populaţia din zonele vizate de avertizări este sfătuită să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici