COD GALBEN de ninsori şi viscol: Un avion şi 14 elicoptere, pregătite să intervină în contextul avertizării de vreme rea

Un avion şi 14 elicoptere sunt pregătite să intervină, alături de 14.800 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, în contextul avertizărilor de vreme rea, fiind posibilă inclusiv închiderea unor drumuri, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

474 afișări
Imaginea articolului COD GALBEN de ninsori şi viscol: Un avion şi 14 elicoptere, pregătite să intervină în contextul avertizării de vreme rea

COD GALBEN de ninsori şi viscol: Un avion şi 14 elicoptere, pregătite să intervină în contextul avertizării de vreme rea (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Ministrul Gabriel Oprea a anunţat, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, că, începând de vineri dimineaţă, au fost mobilizaţi peste 14.800 de angajaţi ai ministerului.

Potrivit lui Oprea, sunt pregătiţi să intervină peste 3.000 de pompieri, aproximativ 6.800 de poliţişti, 5.500 de jandarmi şi peste 650 de poliţişti de frontieră. Aceştia au la dispoziţie peste 3.300 de autospeciale.

De asemenea, Oprea a anunţat că, dacă vremea va permite, vor putea interveni şi 14 elicoptere şi un avion SMURD, ale Inspectoratului General de Aviaţie.

În acelaşi timp, ministrul de interne a menţionat şi faptul că, din cauza viscolului, este posibil să fie închise mai multe drumuri.

La rândul său, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat că ar putea fi emis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cod portocaliu de viscol în judeţele Teleorman, Olt, Dâmboviţa şi Argeş, în a doua jumătate a nopţii urmând ca atenţionarea să vizeze toată Muntenia şi Dobrogea.

Bucureştiul şi 24 de judeţe din jumătatea de sud a ţării sunt, de vineri după-amiază până sâmbătă după-amiază, sub avertizare cod galben de ninsoare şi vânt, care la rafală va depăşi 60 de kilometri pe oră, viscolind zăpada.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în a doua parte a zilei de vineri şi la începutul nopţii de vineri spre sâmbătă, aria ninsorilor va cuprinde treptat zona Munţilor Banatului şi cea mai mare parte a Olteniei, Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Ninsorile se vor extinde şi în Muntenia şi Dobrogea, unde va continua să ningă, în general slab, până sâmbătă după-amiază. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate în Oltenia şi la munte, unde se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent.

Vântul va avea intensificări temporare, viscolind şi spulberând zăpada, în regiunile sudice, dar şi la munte, unde va atinge la rafală peste 50-60 de kilometri pe oră, iar în sudul Banatului, 80 de kilometri pe oră. Vântul se va diminua în intensitate în cursul zilei de sâmbătă.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Braşov şi Covasna.

Ion Sandu a spus, la videoconferinţa de la Ministerul Afacerilor Interne, că vremea rea nu va fi de lungă durată. Astfel, duminică, vântul va continua să bată, însă nu la intensitatea de sâmbătă noapte.

În Oltenia, duminică şi luni, vântul va viscoli zăpada de pe câmp, dar nu se va impune niciun cod, însă temperaturile vor rămâne scăzute până la jumătatea săptămânii viitoare, a adăugat Ion Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici