Cod ROŞU de inundaţii pe râul Negru, în Covasna şi Braşov / Zeci de curţi din localităţi din Harghita, acoperite de ape

UPDATE - Hidrologii au emis o nouă avertizare cod roşu de inundaţii pentru râul Negru, în judeţele Covasna şi Braşov, în vigoare până la ora 18.00. Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii.

2595 afișări
Imaginea articolului Cod ROŞU de inundaţii pe râul Negru, în Covasna şi Braşov / Zeci de curţi din localităţi din Harghita, acoperite de ape

Cod ROŞU de inundaţii | Avertizare pentru râul Buzău. Circulaţia rutieră, închisă pe DN10 Siriu – Sita Buzăului / Zeci de curţi din localităţi din Harghita, acoperite de ape

Hidrologii susţin că, în urma precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Negru, în judeţele Covasna şi Braşov.

Avertizarea cod roşu de inundaţii expiră miercuri la ora 18.00.

Râuri din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi rămân, până miercuri la ora 22.00, sub avertizare cod galben de inundaţii. Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe râuri din judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Covasna.
 
Circulaţia rutieră era oprită, miercuri dimineaţă, pe DN10 Siriu – Sita Buzăului, în judeţele Covasna şi Buzău, din cauza apei de pe carosabil, potrivit Centrului Infotrafic.
 
Traficul a fost deviat pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău-Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.
 
Pe de altă parte, traficul pe DN 11 B, în localitatea Casinul Nou, judeţul Harghita, închis marţi seara din cauza apei acumulate pe drum, a fost deschis începând cu 6.30.
 
Cod roşu de inundaţii pe râul Buzău
 
Râul Buzău se află sub avertizare cod roşu de inundaţii, ca urmare a ploilor din ultimele ore. 

”Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Buzău aval Vama Buzăului - amonte acumularea Siriu, judeţele Braşov, Covasna, Buzău”, arată hidrologii.

Avertizarea cod roşu de inundaţii este în vigoare până miercuri la ora 12.00.

De asemenea, bazinul hidrografic al râului Târnava Mare – amonte Acumulare Vânători, judeţele Harghita, Braşov şi Mureş se află, tot până miercuri la ora 12.00, sub avertizare cod portocaliu de inundaţii.

Şi râul Olt aval S.H.Tomeşti - amonte S.H. Sebeş Olt, judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu este sub cod portocaliu de inundaţii miercuri la ora 12.00, iar afluenţii mici ai Oltului aferenţi sectorului amonte Acumulare Voila, judeţele Harghita, Covasna şi Braşov până la ora 10.00.

13 martie

85 de curţi şi gospodării din 3 localităţi din Harghita erau inundate, marţi, după ce debitele râurilor şi ale pârâurilor au crescut în urma topirii zăpezilor, ploilor sau scurgerilor de pe versanţi, în vreme ce un drum judeţean şi un pod au fost afectate, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că 30 de curţi din localitatea Lăzarea, 15 gospodării din Fileni şi 40 din Suseni au fost inundate.

Zeci de pompieri sunt mobilizaţi pentru scoaterea apelor.

Circulaţie închisă pe un drum din Harghita, unde s-au acumulat aluviuni de 40 de centimetri

Circulaţia rutieră a fost închisă, marţi seara, pentru toate categoriile de autovehicule, pe DN 11B, în zona localităţii Caşinu Nou din judeţul Harghita, în condiţiile în care pe drum s-au acumulat aluviuni de 40 de centimetri.

Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, circulaţia rutieră a fost închisă pe DN 11B, în zona localităţii Caşinu Nou (judeţul Harghita), pentru toate categoriile de autovehicule.

Măsura a fost instituită din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (apă şi aluviuni provenite din scurgerile de pe versanţi).

Pe carosabil s-au acumulat aluviuni de circa 40 cm.

Doi bărbaţi, salvaţi după ce au fost surprinşi în maşină de o viitură, în Harghita

Doi bărbaţi au fost salvaţi, marţi, de pompierii voluntari, după ce au rămas blocaţi în maşină, în localitatea harghiteană Lăzarea, fiind surprinşi de o viitură de aproape un metru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că cei doi bărbaţi se deplasau pe un drum comunal de pe raza localităţii Lăzarea când au fost surprinşi de viitură.

”Până când au ajuns colegii noştri, pompierii voluntari îi salvaseră. Apa de pe carosabil avea circa 80 de centimetri şi a venit ca o viitură. Ei au sunat la numărul 112”, a spus Alina Ciobotariu.

Viitura s-a format ca urmare a revărsării pârâului Mare, a scurgerilor de pe versanţi, topirii zăpezilor şi ploilor abundente din ultimele ore.

Cei doi bărbaţi nu au putut înainta, rămânând blocaţi în autoturism.

”Este afectat DJ 131, la ieşirea din localitatea Mărtiniş spre Rareş, după ce râul Homorodu Mic s-a revărsat pe carosabil. Un pod a fost inundat şi se circulă greoi. Râurile Târnava Mare, Olt, Homorodu Mic şi Homorodu Mare sunt monitorizate”, a spus Alina Ciobotariu.

Debitele râurilor şi ale pârâurilor din Harghita au crescut mult în ultimele ore, ca urmare a topirii zăpezilor, ploilor din ultimele ore şi a scurgerii apelor de pe versanţi.

Bazinele hidrografice Homorodul Mic şi Homorodul Mare din judeţele Harghita şi Braşov au intrat până marţi la miezul nopţii sub cod roşu de inundaţii, conform unei alte avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici