COMENTARIU Marius Oprea | Liberalii au pălării mari, pentru capete mici. Ramona Săseanu şi municipiile ei ”de judeţ”.

Ce era de aşteptat s-a întîmplat ieri: şefii TVR şi Radioului public au fost demişi. Doina Gradea şi Georgică Severin au plecat acasă.

2728 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea | Liberalii au pălării mari, pentru capete mici. Ramona Săseanu şi municipiile ei ”de judeţ”.

Sursa FOTO: Ramona Săseanu/ Facebook

Dacă USR-PLUS a găsit totuşi un profesionist, fost jurnalist BBC pentru conducerea Radio, propunerea liberalilor la Televiziunea publică arată o criză profundă de cadre. Pur şi simplu nu mai au oameni. Pentru ei, chiar şi găsirea unui şef al TVR e o problemă.

Ramona Săseanu a fost numită aseară în funcţia de Director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, cu 240 voturi pentru şi 135 împotrivă. Ca peste tot, foamea de funcţii din Coaliţie a mai născut şi alte două posturi noi de conducere pentru TVR şi SRTV (sporite de la două la patru). Cine vor fi şefii care îi vor dubla pe şefi, rămîne de văzut: posturi să fie. Bine că nu sînt pentru PNL – după Săseanu, liberalii ar avea o mare problemă să mai găsească încă un ”specialist”.

Ţara a ajuns una de ”mape”, purtate însă de persoane care nu au prea mare ştiinţă în ele, nu neapărat pentru că ar fi fost obişnuiţi prea mult cu sapa. Ci, pur şi simplu, pentru că există o clientelă de partid care trebuie satisfăcută. Există prieteni/prietene ai ”staff”-ului de partid. Ramona Săseanu de la TVR Craiova este una dintre aceste persoane. Ce o recomandă pe ea pentru un post atît de mare, cel suprem în ierarhia televiziunii, e greu de cuantificat. S-ar spune că nimic. Aseară, cînd a fost la Parlament pentru a fi audiată de către comisiile de cultură şi a fi ”unsă” ca interimar pentru şase luni în fruntea Televiziunii publice, a luat-o la fugă pe culoare, cu ziariştii după ea: ”de ce fugiţi de noi? Şi dumneavoastră lucraţi în presă!”, i se striga din urmă.

Ramona Săseanu s-a luat în trecut la trîntă cu Olguţa Vasilescu – e singura ei carte de vizită. Luptă în care nu s-a dat în lături de la nimic: pe 8 septembrie 2020, ea a publicat pe Facebook un sondaj inventat, pe care îl atribuia IMAS România, punînd din capul ei nişte procente, în dreptul fiecărui candidat la Primăria Craiova. IMAS a protestat şi a emis un comunicat, în care avertiza că dacă Săseanu va mai folosi în mod fals numele Institutului, vor lua măsuri. N-a mai fost cazul. Şi Olguţa Vasilescu a cîştigat oricum alegerile.

În afara unor emisiuni pe teme medicale şi ale altora cel puţin stranii, cu leacuri vrăjitoreşti şi psihologie cam după ureche, ”profesată” de Ramona Săseanu la un cabinet privat, autorizată fiind de absolvirea (anul trecut) unor studii post-universitare la Institutul European de Studii pentru Terapia Copiilor şi Adolescenţilor, aceasta nu prea are cu ce se mîndri. O emisiune din arhiva TVR-ului Craiova în care prestaţia ei i-ar face invidioşi pe colegii de la România TV iese totuşi din tipar. În 2015 Săseanu a luat un interviu antologic unei ghicitoare care ”dezlega cununii” şi ”descînta de deochi” în vîrtelniţă. Doamna vrăjtoare Elena, protagonista, a fost arestată la scurtă vreme după aceea, pentru înşelătorie. Şi Ramona Săseanu prezintă diplome îndoielnice care-i atestă calificările, obţinute la ”privat”, dar prezentate ca fiind obţinute la stat. Mai susţine că e înscrisă la cursurile unui master, unde de fapt nu figrează ca înscrisă.

Lăsînd la o parte aceste ”lacune”, presa a publicat deja mai multe momente stînjenitoare în legătură cu ea. Ramona Săseanu-Moroşanu a picat în 2012 şi 2013 două concursuri interne din TVR: în 2012 a candidat şi a picat la concursul pentru funcţia de director al studioului teritorial Craiova cu nota 7, 5. După un an, s-a petrecut acelaşi lucru cu concursul pentru postul de coordonator cu atribuţii de producător executiv de ştiri, sport şi programe la studioul TVR Craiova, pe care şi-l dorea, deşi pînă atunci realizase ”emisiuni pe teme medicale” şi interviuri cu vrăjitoare. La concursul din 2013, Ramona Săseanu afirma: ”Avem o mare problemă, în oraşele mari, muncipii de judeţ, aşa cum ştiţi acoperim şapte judeţe”. Un membru al comisiei a întrebat: ”Iertaţi-mă, nu cunosc, ce înseamnă, municipii de judeţ?” Doamna Săseanu, încrezătoare, a răspuns: ”Aşa se numea!”. Şi un alt membru al comisiei i-a sărit în ajutor, spunînd despre ce era vorba în propoziţie: ”Municipii reşedinţă de judeţ”.

De fapt, ce mai contează! A fost de ajuns ca deputatul PNL de Dolj, Nicolae Giugea să o susţină pe doamna de la TVR-ul din Oltenia, ca ea să ajungă pe scaunul de şef suprem al Televiziunii Române. Probabil că alte propuneri nici n-au existat – e greu de imaginat că oricare ar fi fost mai puţin neinspirată. E un semn al crizei interne profunde, prin care trec liberalii. N-au găsit pentru şefia Televiziunii publice o altă persoană, decît o jurnalistă de la un studio teritorial. TVR e un mamut, în fruntea căreia trebuia găsit cineva, măcar cu o minimă pregătire managerială. E greu de presupus că vrăjitoarea Elena le-a luat minţile. Mult mai simplu e de spus că n-au pe cine să pună. Aşa cum s-a întîmplat şi la Apele române, unde chelneriţe au ajuns pe post de specialişti. Prin numirea Ramonei Săseanu, un om fără un background managerial care să vină în ajutorul ei şi al partidului care o susţine, PNL nu face decît să dezvăluie grava criză de cadre în care se află.

Liberalii arată prin această numire că se apropie de stadiul în care se aflau ţărăniştii, cînd după criza guvernamentală provocată de Radu Vasile, n-au mai fost în stare să găsească o persoană care să fie prim-ministru. Guvernarea începe să fie o pălărie prea mare, pentru capete mici.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici