Comisar UE: Pescuitul ilegal în Marea Neagră este o problemă. Copiii noştri ar putea rămâne fără peşte

Pescuitul ilegal reprezintă în continuare o problemă în Marea Neagră, a declarat, joi, comisarul european pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, Maria Damanaki, care le-a comunicat statelor riverane că regiunea duce lipsă de strategii, idei noi şi investiţii.

337 afișări
Imaginea articolului Comisar UE: Pescuitul ilegal în Marea Neagră este o problemă. Copiii noştri ar putea rămâne fără peşte

Comisar UE: Pescuitul ilegal în Marea Neagră este o problemă. Copiii noştri ar putea rămâne fără peşte (Imagine: Adriana Neagoe/Meidafax Foto)

Oficialul european a punctat importanţa şi "potenţialul uriaş" al Mării Negre, dar a declarat că există încă probleme, precum pescuitul ilegal şi starea mediului marin.

"Situaţia mediului marin este departe de a fi ideală, şi spun asta într- un mod delicat. Infrastructura de transport este încă slabă, de exemplu nu putem traversa uşor Marea Neagră pentru a putea avea turism pe coaste sau pentru a desfăşura alte activităţi economice", a declarat Maria Damanaki, la conferinţa "Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine şi maritime", organizată la Bucureşti de MAE şi CE.

Comisarul a mai adăugat că o provocare importantă pentru statele riverane rămâne "stoparea pescuitului ilegal". În acest sens, ea a făcut apel la îmbunătăţirea stocurilor de peşte din Marea Neagră. "Dacă vom continua în acest mod, nu va mai exista peşte în Marea Neagră pentru copiii noştri", a avertizat comisarul grec.

"Cunoaştem problemele, cunoaştem dificultăţile, haideţi să vedem ce putem face (...) Avem o viziune clară. După ani şi ani de discuţii, consultaţii în Comisie, în Parlamentul European, în Consiliu, avem o viziune clară, ştim unde vrem să ajungem, dar trebuie să facem paşi concreţi, chiar dacă mici, pentru a ajunge acolo", a subliniat Damanaki.

Comisarul le-a dat participanţilor mai multe exemple de cooperare, precum cele din Marea Baltică şi Marea Mediterană, între statele UE şi vecini. "Colegii noştri din Rusia au fost implilcaţi activ în stabilirea şi implementarea Strategiei Mării Baltice, cu proiecte privind cercetarea, turismul şi transportul (...) Am făcut-o acolo, cred că o putem face şi aici", a exemplificat oficialul UE.

Pe de altă parte, Damanaki a cerut să nu fie create noi organisme şi să nu fie "sporită birocraţia". "Nu vrem să stabilim un nou organism aici. Nu e scopul nostru. Nu vrem să creăm o nouă birocraţie aici. Avem destule organisme, cooperare suficientă, nu asta ne lipseşte. Ne lipsesc strategii, idei noi şi investiţii", a spus ea.

Comisarul a anunţat iniţierea de către CE a un proiect de asistenţă tehnică dedicat integrării afacerilor maritime la Marea Neagră, în valoare de 1,5 milioane euro, şi a spus că acum statele riverane trebuie să vină cu proiecte. "Paşii înainte importanţi nu pot veni de la Bruxelles, ci din această regiune. Vă rog, ajutaţi-ne să creăm o dezvoltare mai bună pentru Marea Neagră!", a conchis comisarul.

Conferinţa de la Bucureşti reuneşte reprezentanţi din domeniul public şi privat ai tuturor statelor membre din regiunea Mării Negre: Bulgaria, Rusia, Turcia, Moldova, Ucraina şi Georgia, precum şi reprezentanţi ai principalelor organizaţii regionale.

Scopul evenimentului este de a încuraja demararea de noi proiecte pragmatice, prin promovarea dialogului direct al părţilor interesate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici