Comisia de specialitate: Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu trebuie publicată în forma actuală. Este sub standardele de calitate/ EXCLUSIV Reacţia ministrului Educaţiei

Comisia de specialitate care a analizat teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a recomandat "interzicerea publicării lucrării în starea actuală", afirmând că este sub standardele de calitate a unei teze de doctorat. CNATDCU nu a luat în discuţie această recomandare.

9333 afișări
Imaginea articolului Comisia de specialitate: Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu trebuie publicată în forma actuală. Este sub standardele de calitate/ EXCLUSIV Reacţia ministrului Educaţiei

Comisia de specialitate: Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu trebuie publicată în forma actuală. Este sub standardele de calitate/ CNATDCU nu a luat în dicuţie propunerea

UPDATE 17:12 Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are sens să dispună interzicerea publicării tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, în condiţiile în care editurile pot publica orice lucrare doresc, indiferent de decizia Ministerului Educaţie

"Ce sens ar avea să dispun interzicerea publicării tezei de doctorat a doamnei Laura Codruţa Kovesi? Eu pot dispune, dar o editură comercială, dacă ar dori să publice teza, poate să o facă, deoarece editurile nu se subordonează ministrului Educaţiei. Aşadar, interdicţia impusă de comisie este, mai degrabă, o recomandare pentru edituri", a declarat Mircea Dumitru.

ŞTIRE 16:00: Comisia de specialitate: Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu trebuie publicată în forma actuală. Este sub standardele de calitate 

Comisia de specialitate care a analizat sesizarea de plagiat referitoare la teza de doctorat şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a înaintat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) trei propuneri.

"1. Menţinerea titlului de doctor al dnei. Codruţa Laura Kövesi, retragerea acestuia apărându-ne ca fiind o sancţiune excesivă şi neadaptată; 2. publicarea Raportului comun al Comisiei noastre şi anexarea acestuia la toate exemplarele din teza dnei. Kövesi prezente în toate bibliotecile din ţară – mai ales, în Universitatea de Vest din Timişoara, unde teza a fost susţinută. 3. Interzicerea publicării tezei în starea actuală, când – deşi nu se poate reţine plagiatul – în opinia noastră, este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat", se arată în raportul semnat de profesorii Claudia Ghica-Lemarchand, Vlad Constantinesco şi conferenţiarul Radu Chiriţă, la finalul lunii noiembrie.

Cei trei specialişti constată că proporţia retinută ca fiind plagiat afectează o mică parte a tezei.

"Dar această constatare cantitativă nu este determinantă în aplicarea adagiului fraus omnia corrumpit. Pe de altă parte, natura împrumuturilor neautorizate permite de a constata că este vorba de fraze care nu conţin idei originale sau particulare (fraze făcute din generalităţi sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific). Din punct de vedere calitativ, aceasta atitudine nu permite de a constata lipsa de aport ştiinţific al tezei prezentate. Se poate remarca, de asemenea, că unele pasaje pot constitui o abatere de la etica ştiinţifică şi academică. Însă dreptul român nu oferă nici un fel de altă sancţiune prin aplicarea unei scări de sancţiuni care să poată ţine cont de aceste situaţii particulare. În acest caz, din moment ce nici o măsură represivă nu se aplică, preconizăm două măsuri preventive utile. Prima măsură este publicarea raportului de evaluare şi anexarea prezentului raport exemplarelor din teza dnei. Kövesi. A doua măsură este interzicerea publicării tezei în starea actuală. Difuzarea universală a informaţiei prin internet complică sarcina universităţilor de a împiedica, pe cât de mult posibil, tentaţia sau inadvertenţa care ar putea conduce la plagiat", sunt recomandările comisiei de specialitate.

În şedinţa CNATDCU de joi, însă, nu a fost luată în discuţie decât prima măsură propusă de comisia de specialitate, adică aceea de menţinere a titlului de doctor obţinut de Laura Codruţa Kovesi, iar celelalte două recomandări nu au fost analizate de membrii consiliului.

"În şedinţa de ieri am analizat cea mai importanta şi dificilă parte, şi anume menţinerea sau nu a titlului de doctor, iar noi am discutat şi dezbătut dacă este sau nu plagiat, în ce măsură este influenţată valoarea ştiinţifică a lucrării de părţile care nu conţineau o citare corespunzătoare. Iar punctele doi şi trei nu au mai fost luate în discuţie. Aşadar, prin votul dat ieri de CNATDCU nu se statuează decât menţinerea titlului de doctor a doamnei Laura Codruţa Kovesi, nu şi interzicerea publicării lucrării", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele interimar al CNATDCU, Marius Andruh.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a decis, joi, cu 35 de voturi pentru şi o abţinere, menţinerea titlului de doctor a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, considerând că o măsură de retratgere a acestuia ar fi prea drastică în condiţiile în care pasajele ce pot fi considerate plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, adică aproape 4 % din teză, iar acestea sunt din partea de introducere a lucrării, nu din cea de creaţie ştiinţifică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici