Comisia juridică, raport favorabil pentru revizuirea CONSTITUŢIEI prin care se stabileşte că familia este întemeiată strict pe CĂSĂTORIA între un bărbat şi o femeie

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport favorabil proiectului de lege privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei României, prin care se stabileşte că familia este întemeiată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie.

299 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică, raport favorabil pentru revizuirea CONSTITUŢIEI prin care se stabileşte că familia este întemeiată strict pe CĂSĂTORIA între un bărbat şi o femeie

Comisia juridică, raport favorabil pentru revizuirea CONSTITUŢIEI prin care se stabileşte că familia este întemeiată strict pe CĂSĂTORIA între un bărbat şi o femeie

Iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consfinţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Raportul a fost adoptat marţi, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cu majoritate de voturi.

Comisia juridică a adoptat proiectul de lege în forma iniţială şi a respins amendamentul depus de deputaţii PNL Gabriel Andronache şi Valeria Schelean-Şomfelean.

"Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului, prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin garantarea dreptului la încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consfinţită între un bărbat şi o femeie, având la bază egalitatea între soţi, dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor", prevedea amendamentul liberalilor, respins de Comisia Juridică.

"A existat un aviz pozitiv şi de la CCR şi de la Consiliul Legislativ. Acum va intra pe ordinea de zi la o dată pe care o va decide Biroul Permanent şi noi va trebui să decidem cu voturile a două treimi dacă această iniţiativă este aprobată de către Cameră. Aceeaşi procedură la Senat, iar dacă vor exista deosebiri între cele două forme va avea loc o comisie de mediere. (...) Plenurile reunite vor decide cu votul a trei pătrimi cu privire la textul final", a spus Eugen Nicolicea.

Acesta a afirmat că i-a rugat pe colegii care voiau să depună amendamente care se refereau la "ocrotirea specială a familiei", să nu mai aducă modificări proiectului iniţial pentru că există riscul ca la Senat să existe forme diferite şi să se îndepărteze de iniţiativa cetăţenească, micşorând astfel şansele de a fi adoptată.

"Când faci o procedură care te trimite la trei pătrimi înseamnă că ai îngreunat. Trei pătrimi înseamnă mai mult decât două treimi", a susţinut Nicolicea.

Eugen Nicolicea a afirmat că iniţiativa cetăţenească pentru modificarea Constituţiei nu are niciun fel de legătură cu legea parteneriatului civil care se va dezbate, în Parlament, în procedură normală.

"Nu au fost (critici-n.r.) din partea părinţilor singuri, ci din partea părinţilor singuri care nu au înţeles Constituţia", a spus Nicolicea, solicitat să precizeze cum ar putea fi afectate familiile monoparentale.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici