CONFERINŢA MEDIAFAX - Arafat: Avem 40.000 de antibiotice pe un singur CNP, cât pentru toată viaţa bolnavului

Reţeta electronică şi cardul naţional sunt câteva măsuri necesare pentru reducerea "scurgerilor" din sistem, de tipul celor pentru 40.000 de antibiotice pe un singur CNP, cât pentru toată viaţa bolanvului, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

730 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Arafat: Avem 40.000 de antibiotice pe un singur CNP, cât pentru toată viaţa bolnavului

CONFERINŢA MEDIAFAX - Arafat: Avem 40.000 de antibiotice pe un singur CNP, cât pentru toată viaţa bolnavului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Scurgerile din sistem nu vor fi rezolvate niciodată sută la sută, dar căutăm soluţii pentru reducerea acestora. De exemplu, reţeta electronică şi cardul naţional al asigurărilor ne vor ajuta la eliminarea prescripţiilor nejustificate. Am întâlnit o situaţie în care 40.000 de doze de antibiotic au fost prescrise pentru un singur CNP. O asemenea doză este pentru toată viaţa bolnavului", a spus, luni, ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Arafat, o altă soluţie pentru eliminarea scurgerilor financiare din sistem, după prescrierile "aiurea", ar fi achiziţiile centralizate.

"De exemplu, unele licitaţii se fac când ne trezim că nu mai avem un anumit produs. Şi în Ministerul Sănătăţii, Direcţia de achiziţii este slabă; trebuie să avem un serviciu de achiziţii în care vor fi angajate mai multe persoane, adică în loc de trei, cât avem acum, să fie 12", a mai spus Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii a precizat, cu acelaşi prilej, că Ministerul Sănătăţii are în atenţie şi rezolvarea problemei asistenţei primare şi a ambulatoriilor care nu funcţionează cum ar trebui.

"Chiar şi operaţiile chirurgicale ar putea fi operate în amubulatoriu. Partea primară nu funcţionează cum ar trebui. Chiar şi intervenţiile chirugicale ar putea fi realizate în ambulatoriu, în sistemul spitalizare de o zi", a explicat Arafat.

Ministrul Sănătăţii a dezbătut, luni, problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici