CONFERINŢA MEDIAFAX - Oncolog: Unii oameni au nivel scăzut de educaţie medicală. Mulţi se tratează după reviste

Mulţi pacienţi bolnavi de cancer iau informaţii din reviste şi beau ceaiuri fără să ştie că îşi pot face rău, a declarat marţi, la conferinţa "Mediafax talks about Innovation in Healthcare", oncologul Florin Băcanu, care precizat că nivelul de cultură medicală al populaţiei trebuie "upgradat".

460 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Oncolog: Unii oameni au nivel scăzut de educaţie medicală. Mulţi se tratează după reviste

Florin Băcanu (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

Dr. Florin Băcanu a precizat că mulţi bolnavi urmează sfaturile date de alţi pacienţi în diverse reviste, fără să consulte un medic, iar acest lucru poate fi dăunător.

"Citim în revista ABC sfaturi absolut miraculoase, nişte lucruri paranormale. Permitem pacieţilor să îşi dea sfaturi unii altora. Există o revistă...şi te apucă mila când citeşti acolo, pentru că acolo se întâmplă lucruri foarte grave. Sunt cititori bine intenţionaţi, dar complet neinformaţi. (...) Am o rugăminte: sunaţi un medic, care nu trebuie să fie profesor universitar, şi întrebaţi dacă e indicat ceva sau nu. Sunt ceaiuri, şi nu am nimic cu ceaiurile, e sănătos să le bei, dar unele ceaiuri au substanţe active care fac ca randamentul tratamentelor cu chimioterapie să scadă cu 20-30 la sută", a explicat medicul.

El a precizat că de acest fenomen nu este vinovată concurenţa, ci faptul că oamenii au un nivel scăzut de educaţie medicală.

"Să ştiţi că nu concurenţa dintre firme generează probleme pentru pacienţi, ci faptul că există o globalizare a progresului care merge în paralel cu globalizarea progresului prostiei. Trebuie să upgradăm nivelul de cultură medicală", a mai spus Băcanu.

Oncologul a făcut apel pentru informarea cât mai corectă şi mai completă a pacienţilor, dar şi pentru accesul lor la tratamente şi teste noi.

"Avem teste inteligente, avem medicamente, dar nu avem accesul pacientului. Ar trebui ca pacientul să aibă acces la un asemenea tratament", a mai spus medicul.

De asemenea medicul Florin Băcanu a discutat cu jurnalista Paula Herlo despre necesitatea înfiinţării şi funcţionării Registrului Naţional al Cancerului, acesta apreciind că trebuie avut în vedere şi faptul că, la 520.000 de pacienţi din România, nu există decât 250 de medici oncologi.

"Vorbim de foarte mulţi ani (despre înfiinţarea Registrului Naţional al Cancerului -n.r.), însă ca el să existe ar trebui ca toţi medicii oncologi să-şi şi dorescă acest lucru", a spus Paula Herlo, care a explicat că, în momentul în care a început să se vorbească despre înfiinţarea acestui registru, "unii medici s-au opus".

Paula Herlo a artătat că, în prezent, este funcţional Registrul Naţional al Cancerului la Copii.

Potrivit Paulei Herlo, în România se vorbeşte de inovaţie în anul 2013, în condiţiile în care lipsesc medicamentele de bază necesare tratamentelor multor pacienţi.

"Putem vorbi de inovaţie în România, dar ar trebui să avem medicamentele de bază ca pacienţii să poată fi trataţi. (...) Iată cum nu ne respectăm pacienţii", a mai spus Herlo.

Paula Herlo este senior corespondent ştirile Pro Tv. Ea a fost iniţiatoarea campaniilor "Exista viaţă după moarte", care încurajează donarea de organe pentru transplant, şi "Avem viaţa în sânge", finalizată cu înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice.

Ministrul Eugen Nicolăescu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi au discutat, marţi, împreună cu alţi reprezentanţi din domeniul Sǎnǎtǎţii, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare", despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.

Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecţiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.

Conferinţa a fost organizată în Capitală de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici