Coplata în sistemul de sănătate ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2010

Ministerul Sănătăţii a definitivat legislaţia privind introducerea mecanismului de coplată, prin tichetul moderator pentru sănătate, aceasta fiind trimisă, miercuri, Parlamentului, care va decide dacă actul poate fi aplicat în România de la 1 iulie 2010.

119 afișări
Imaginea articolului Coplata în sistemul de sănătate ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2010

Coplata în sistemul de sănătate ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

Dacă actul va fi adoptat de Parlament, atunci, de la 1 iulie, românii vor da o contribuţie personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor, în momentul utilizării efective, potrivit proiectului supus dezbaterii publice timp de zece zile.

Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Contribuţiile pentru aceste persoane urmează să fie acoperite din fonduri publice.

Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, adică românii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până adună bonuri în valoare de 600 lei. Peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările vor fi gratuite.

Nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar.

Astfel, în medicina primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse în capitaţie sau care sunt plătite separat (imunizări, etc) va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru 20 de lei.

De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va fi 20 lei.

Pentru serviciile de recuperare în ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, coplata este de 50 lei pe cură, maxim 100 lei pe an, luându-se în calcul în medie 10 zile pentru o cură (două cure pe an).

Coplata pentru spitalizarea va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei. Pentru unele servicii paraclinice, de asemenea se va încasa coplată, astfel: analize de laborator - 1 leu pe test, radiologie şi explorări funcţionale - 5 lei, CT fără substanţă de contrast - 25 lei, iar CT cu substanţă de contrast - 50 lei, RMN fără substanţă de contrast - 100 lei, iar RMN cu substanţă de contrast - 200 lei, angiografie - 150 lei şi scintigrafie - 100 lei.

La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au o experienţă în gestionarea contribuţiilor suplimentare, potrivit proiectului de act normativ.

Sumele aferente coplăţii vor constitui, în totalitate, venituri ale furnizorilor de servicii medicale. După plafonul de maxim 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplată.

Documentul justificativ prin care se face dovada coplăţii serviciilor medicale este "tichetul moderator pentru sănătate".

Atingerea plafonului de 600 lei trebuie documentată de fiecare pacient prin colectarea "tichetului moderator de sănătate" de la fiecare furnizor de servicii medicale, astfel încât pacientii sa fie stimulaţi să le solicite de la furnizorii de servicii de sănătate.

Ministerul Sănătăţii a propus ca persoanele juridice să poată acoperi pentru salariaţi cheltuielile cu coplata, în limita a 600 lei/an.

Sumele plătite de asigurat reprezintând coplata sunt asimilate primelor de asigurări voluntare de sănătate şi sunt deductibile, conform legislaţiei financiar-fiscale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici