Corlăţean: Identitatea românească din Harghita şi Covasna trebuie sprijinită cu mai multă forţă

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a spus, duminică, la 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, că "identitatea românească" din cele două judeţe trebuie sprijinită "mai bine şi cu mai multă forţă şi înţelepciune" întrucât românii de aici au drepturi şi trebuie respectaţi.

630 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Identitatea românească din Harghita şi Covasna trebuie sprijinită cu mai multă forţă

Titus Corlăţean (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat, duminică, alături de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, şi de numeroşi credincioşi, la Liturghia Arhierească oficiată în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc de către IPS Ioan Selejan şi un sobor de preoţi, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi de la întronizarea IPS Ioan în scaunul arhieresc, fiind primul episcop pe care l-au avut ortodocşii din cele două judeţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Titus Corlăţean a afirmat că "identitatea românească” din Harghita şi Covasna trebuie sprijinită "mai bine şi cu mai multă forţă şi înţelepciune”, întrucât românii din cele două judeţe au drepturi şi trebuie respectaţi, fiind cetăţenii "ţării Mamă - România”, care "trebuie să rămână în continuare unitară, trebuie să rămână stabilă, cu pace şi înţelegere".

"Este nevoie să sprijinim identitatea românească mai bine şi cu mai multă forţă şi înţelepciune. Pentru că românii de aici, din Covasna şi Harghita, au şi ei drepturi, şi ei trebuie respectaţi, şi ei fac parte din ţara noastră Mamă - România, care trebuie să rămână în continuare unitară, trebuie să rămână stabilă, cu pace şi înţelegere", a spus Corlăţean.

La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus că în cele două decenii de păstorire IPS Ioan Selejan a înfiinţat parohii în toate localităţile din cele două judeţe, a construit biserici şi a reclădit bisericile distruse în urmă cu 40-45 ani, fiind, totodată, "un om de mare valoare, de echilibru”, care a îndemnat la buna înţelegere între locuitorii celor două judeţe, indiferent de etnie.

"Acum 20 ani, o mână de români, de intelectuali, de foşti primari, de români adevăraţi, băteau la porţile Partiarhiei şi Guvernului pentru a li se îndeplini o dorinţă, înfiinţarea Episcopiei de Covasna şi Harghita. Şi această dorinţă s-a împlinit şi a fost mare bucurie”, a reamintit Mircea Duşa.

Ministrul Duşa i-a oferit IPS Ioan un coş cu flori în culorile tricolorului românesc şi i-a transmis, din partea premierului Victor Ponta, "La mulţi ani, sănătate”, asigurându-l că "are o apreciere deosebită” pentru ceea ce "a făcut în această zonă pentru români şi pentru Biserica Ortodoxă”.

IPS Ioan le-a mulţumit celor care au fost prezenţi atât în urmă cu 20 de ani, la întronizarea sa ca episcop al Covasnei şi Harghitei, cât şi la Liturghia aniversară şi a făcut apel la unitatea credincioşilor, îndemnându-i să îşi iubească semenii.

"Vă îndemn să nu urâţi, să nu dezbinaţi, chiar dacă sunteţi liberi a face lucrul acesta, ci iubiţi, mângâiaţi, cercetaţi pe cei care sunt pe lângă frăţiile voastre în necazuri şi nevoi”, a spus IPS Ioan Selejan.

Înaltul arhiereu a conferit "Crucea Munţilor”, primul ordin emis de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, persoanelor care au sprijinit, în ultimele două decenii, episcopia şi comunitatea românească din cele două judeţe, între acestea aflându-se ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, magistratul Valer Dorneanu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, prefectul Marius Popică al Covasnei şi fostul prefect, actual subprefect de Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Aniversarea împlinirii a 20 de ani de la întronizarea IPS Ioan ca prim episcop al nou-înfiinţatei Episcopii ortodoxe a Covasnei şi Harghitei a continuat cu o agapă creştinească la care au fost invitaţi toţi participanţii la Liturghia Arhierească.

Arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, absolvent al Facultăţii de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, al Seminarului Teologic din Craiova şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a urmat, în paralel, în perioada 1991-1994, două studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice şi altul în Egiptologie şi Orientalistică.

În anul 1994, a fost hirotesit Arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea funcţiei de episcop, întâistătător al nou înfiinţatei Episcopii a Covasnei şi Harghitei, cu sediul la Miercurea Ciuc.

Hirotonirea a avut loc în 20 iulie la Mănăstirea "Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Topliţa, iar în 25 septembrie 1994 a fost instalat episcop.

În septembrie 2007, IPS Ioan Selejan a fost unul din cei trei candidaţi la scaunul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române.

În iunie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat episcopului Ioan al Covasnei şi Harghitei titlul de arhiepiscop onorific, fiind ridicat în noua funcţie arhierească în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici