Criza imunoglobulinei, rezolvată prin ordonanţă de urgenţă. Fonduri de rezervă, alocate unei companii de stat pentru achiziţia medicamentelor/ 16 noi molecule, pe lista medicamentelor gratuite şi compensate

Executivul a discutat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru alocarea C.N. Unifarm S.A. din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a peste 44 de milioane de lei pentru aprovizionarea cu imunoglobulină.

374 afișări
Imaginea articolului Criza imunoglobulinei, rezolvată prin ordonanţă de urgenţă. Fonduri de rezervă, alocate unei companii de stat pentru achiziţia medicamentelor/ 16 noi molecule, pe lista medicamentelor gratuite şi compensate

Criza imunoglobulinei, rezolvată prin ordonanţă de urgenţă. Fonduri de rezervă, alocate unei companii de stat pentru achiziţia medicamentelor

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat, miercuri, că Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat de 44,27 milioane lei către Unifarm SA pentru aprovizionarea cu imunoglobulină.

”Este vorba de un ajutor de stat în valoare de 44,27 milioane de lei. Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii în acest sens, pe acest an, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cu respectarea prevederilor referitoare la aplicarea normelor în materie de ajutor de stat în cadrul serviciilor de interes economic general”, a afirmat Nelu Barbu, după şedinţa Executivului.

În opinia lui, această sumă acoperă necesarul de imunoglobulină pe termen ”scurt şi mediu”.

”Ministrul Sănăţii a explicat în câteva conferinţe de presă că suma aceasta acoperă necesarul pentru cel puţin două luni, rezolvă problema pe termen scurt şi mediu. Paralel, Ministerul Sănătăţii întreprinde toate măsurile pentru ca această problemă să fie rezolvată pe termen lung”, a adăugat Barbu., precizând că ajutorul se acordă Unifarm SA pentru aprovizionarea de imunoglobulină pentru maximum un an.

Guvernul a introdus 16 noi molecule pe lista medicamentelor gratuite şi compensate

Guvernul a introdus, miercuri, 16 noi molecule pe lista medicamentelor gratuite şi compensate destinate pentru tratamentul mai multor afecţiuni, cum ar fi afecţiuni oncologice, astm bronşic, poliartrită reumatoidă, afecţiuni care ţin de HIV-SIDA, dermatică atopică gravă sau tuberculoză.

”Au fost introduse 16 molecule noi în lista medicamentelor gratuite şi compensate prin intermediul uneo hotărâri de Guvern. Medicamentele sunt destinate pentru tratamentul mai multor afecţiuni, cum ar fi afecţiuni oncologice, astm bronşic, poliartrită reumatoidă, afecţiuni care ţin de HIV-SIDA, dermatică atopică gravă sau tuberculoză”, a declarat Nelu Barbu.

El a precizat că dintre cele 16, trei molecule sunt destinate tratamentului pentru afecţiuni oncologice şi sunt incluse în lista de medicamente gratuite, iar nouă molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente.

Guvernul a avut pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru încredinţarea către C.N Unifarm S.A a serviciului de interes economic general în vederea realizării activităţii de aprovizionare cu medicamente necesare asigurării activităţii de prevenire a deceselor şi agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, C.N. Unifarm S.A. va primi 44,27 milioane de lei pentru cumpărarea acestor medicamente.

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, în urmă cu două săptămâni, în şedinţa de Guvern, despre criza ”imunoglobinei”, folosind un termen greşit.

”O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului European de Protecţie Civilă şi mă refer la imunoglobină (imunoglobulină - n.r.). Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătăţii, Sărina Pintea, pentru declanşarea Mecanismului European de Protecţie Civilă din cauza lipsei de imunoglobină (imunoglobulină - n.r.) din spitale. Impactul asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodecifienţe primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare. Astfel, situaţia din ultimul an, în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţă a imunoglobinei (imunoglobulinei - n.r.) va fi finalizată, în sfârşit. Cred că este o soluţie pe care putem să o rezolvăm în termen scurt, în ceea ce priveşte acest aspect”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că demersurile pentru achiziţionarea ”imunoglobinei” vor fi realizate de Compania Naţională Unifarm SA, care va acoperi de asemenea şi costurile aferente.

”Reamintesc că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină (imunoglobulină - n.r.) au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback, criza de imunoglobină (imunoglobulină - n.r.) a continuat”, a adăugat premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici