CRONOLOGIE: La un an de la moartea copilului sfâşiat de câini, maidanezii rămân o problemă

Moartea lui Ionuţ Anghel - copilul de 4 ani sfâşiat de maidanezi - a readus în actualitate, în toamna lui 2013, o problemă eternă a României urbane din ultimii 25 de ani: câinii vagabonzi. Ce a urmat tragediei? Mitinguri, o lege cu norme suspendate, puţini vinovaţi şi tot puţine soluţii concrete.

1116 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: La un an de la moartea copilului sfâşiat de câini, maidanezii rămân o problemă

CRONOLOGIE: La un an de la moartea copilului sfâşiat de câini, maidanezii rămân o problemă (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

MEDIAFAX vă prezintă tabloul celor mai importante evenimente care, după moartea lui Ionuţ Anghel, au împărţit românii în două tabere: pro şi contra câinilor fără stăpân.

2013

2 septembrie

3 septembrie

  • Medicii legişti fac necropsia lui Ionuţ Anghel şi stabilesc faptul că acesta a murit din cauza hemoragiei externe, pe trupul său fiind găsite sute de răni. Legiştii au remarcat şi faptul că animalele care l-au sfâşiat pe copil s-au comportat ca şi cum acesta ar fi fost "o pradă".

  • Anchetatorii iau probe ADN de la câinii ridicaţi de ASPA, iar criminaliştii fac mulaje după dantura celor şase câini.

  • ASPA anunţă că animalul care avea urme de sânge pe bot fusese adoptat încă din 2008 de fundaţia Caleidoscop.

4 septembrie

  • Administratorul terenului de lângă Parcul Tei este amendat de poliţişti cu 2.000 de lei pentru că nu avea plan de pază, iar paznicul care supraveghea proprietatea este sancţionat cu 300 de lei.

  • Directorul Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă, şi directorul general al DGASPC Isabela Hurjui sunt sancţionaţi pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor, iar primarul de sector Neculai Onţanu propune Comisiei de Disciplină desfacerea contractelor de muncă.

5 septembrie - Pe site-urile de socializare apar anunţuri de mobilizare pentru un miting anti-maidanezi.

6 septembrie - Aproximativ 200 de persoane participă la un miting aniti-maidanezi în Bucureşti.

7 septembrie - Câteva zeci de persoane protestează, tot în Capitală, faţă de eutanasierea câinilor fără stăpân.

8 septembrie - Un nou miting anti-maidanezi. Peste 300 de oameni cer, în Parcul Izvor din Bucureşti, ridicarea câinilor vagabonzi de pe străzi

9 septembrie

  • Administratorul firmei pe terenul căreia a fost omorât Ionuţ Anghel este audiat de procurori.

  • Aproximativ 200 de oameni participă, în Parcul Izvor, la un nou miting pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

10 septembrie

  • Camera Deputaţilor adoptă Legea nr. 258/2013 care stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

  • Primăria Capitalei suplimentează numărul hingherilor de pe străzi, de la trei echipe la unsprezece.

27 septembrie - Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţă că reprezentanţii legali ai Administraţiei Domeniului Public (ADP) al Sectorului 2, ai SC Tei Rezidenţial SRL Bucureşti, precum şi Constantin Ciorăscu, proprietarul terenului pe care a fost omorât Ionuţ Anghel, au fost citaţi pentru a li de aduce la cunoştinţă învinuirile şi pentru a fi audiaţi în calitate de învinuiţi, în cauza având ca obiect decesul copilului.

30 septembrie 

  • Reprezentanţii legali ai Administraţiei Domeniului Public (ADP) al Sectorului 2, ai SC Tei Rezidenţial SRL Bucureşti, precum şi Constantin Ciorăscu, proprietarul terenului pe care a fost omorât copilul sunt puşi sub învinuire.

  • Sunt audiaţi, la sediul Parchetului general, şi părinţii lui Ionuţ Anghel.

19 noiembrie - Fratele lui Ionuţ Anghel este audiat de procurori, în prezenţa unui psiholog.

11 decembrie - Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân sunt aprobate de Guvern.

 

2014

8 martie - Câteva sute de persoane participă, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, la mitinguri contra eutanasierii câinilor fără stăpân.

21 martie - Administraţia Domeniului Public Sector 2, SC Tei Rezidenţial şi administratorul acesteia, Constantin Ciorăscu, sunt trimişi în judecată pentru ucidere din culpă.

23 martie - ASPA anunţă că 19 ONG-uri, printre care asociaţiile "Cuţu, Cuţu", Caleidoscop şi Prietenii Animalelor, precum şi 39 de persoane sunt pe lista celor care nu mai au dreptul să adopte câini din adăposturile municipalităţii, întrucât au dat declaraţii false sau au abandonat animale.

4 aprilie - Câteva zeci de persoane protestează la Bucureşti faţă de eutanasierea câinilor vagabonzi.

20 iunie - Curtea de Apel Bucureşti suspendă, la cererea Vier Pfoten, executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013. Instanţa şi-a motivat ulterior decizia prin faptul că normele contrazic actul normativ în ceea ce priveşte persoanele juridice cu care autorităţile locale pot încheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor.

5 iulie - Aproape 100 de persoane protestează în Parcul Izvor din Bucureşti, cerând oprirea eutanasierii câinilor maidanezi.

7 iulie - Un echipaj de hingheri şi membri ai unor ONG-uri de protecţie a animalelor intră într-un conflict pe Şoseaua Olteniţei din Bucureşti. Ulterior, coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, este implicat, şi el, într-un scandal cu mai mulţi membri ai unor organizaţii neguvernamentale.

14 iulie - Guvernul atacă la instanţa supremă decizia de suspendare a executării normelor de aplicare a actului normativ privind gestionarea câinilor vagabonzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici