CSM:Fostul consul al României la Shanghai, judecătorul Tacu, detaşat la Cancelaria primului-ministru

Fostul consul al României la Shanghai, judecătorul Florin Tacu, de la Curtea de Apel Iaşi, a fost detaşat de CSM la Cancelaria primului-ministru, pe o perioadă de un an, magistratul fiind detaşat anterior, timp de aproape 11 ani, la Ministerul Justiţiei sau al Afacerilor Externe.

1072 afișări
Imaginea articolului CSM:Fostul consul al României la Shanghai, judecătorul Tacu, detaşat la Cancelaria primului-ministru

CSM:Fostul consul al României la Shanghai, judecătorul Tacu, detaşat la Cancelaria primului-ministru (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, în şedinţa de marţi, detaşarea în cadrul aparatului de lucru al Guvernului - Cancelaria Primului-Ministru a lui Marius Florin Tacu, judecător la Curtea de Apel Iaşi, pe o perioadă de un an, începând cu data de 15 decembrie.

Magistratul Marius Florin Tacu a fost consul general al României la Shanghai din ianuarie 2010, fiind rechemat printr-o hotărâre de guvern din 13 mai 2015.

Conform unor date puse la dispoziţie de CSM, la solicitarea MEDIAFAX, judecătorul ieşean a mai fost detaşat până acum de alte cinci ori la Ministerul Justiţiei (MJ) şi la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Astfel, judecătorul, care are o vechime în magistratură de 17 ani, a activat în cadrul celor două ministere timp de aproape11 ani.

Din 2005 până în 2015, el a fost detaşat la MAE. Anterior, în perioada 5 aprilie 2004 - 5 aprilie 2005, Florin Tacu a fost detaşat în cadrul MJ.

Secţia pentru judecători din cadrul CSM a respins, în 3 mai 2005, solicitarea Ministerului Justiţiei de a-l detaşa în cadrul instituţiei pe magistratul Florin Tacu. Cu toate acestea, tot CSM a hotărât, două luni mai târziu, ca judecătorul să activeze în cadrul MAE.

De asemenea, printr-o hotărâre din 19 iunie 2014, Secţia pentru judecători a CSM a respins solicitarea MAE de prelungirea detaşării magistratului ieşean, pe o durată de un an, la solicitarea Curţii de Apel Iaşi care a motivat că instanţa se confruntă cu o lipsă de personal.

"Secţia reţine că motivul pentru care s-a solicitat detaşarea domnului judecător Tacu Florin Marius la Ministerul Afacerilor Externe îl consideră faptul că acesta ocupă în prezent funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României la Shanghai, Republica Populară Chineză, fiind numit în această funcţie prin Hotărârea Guvernului nr. 70/29.01.2010. (...) Secţia constată că, într-adevăr, la nivelul Curţii de Apel Iaşi volumul de activitate nu se situează peste media înregistrată la nivel naţional, însă perioada de vacanţă temporară a postului domnului judecător Tacu Florin Marius, respectiv de aproape nouă ani , este una foarte mare cu consecinţe negative asupra bunei desfăşurări a activităţii în cadrul instanţei, existenţa unei stabilităţi la nivelul judecătorilor fiind necesară", se arată în hotărârea CSM din 19 iunie 2014, prin care s-a respins detaşarea lui Florin Tacu.

În 15 iulie 2014, CSM a admis plângerea prealabilă a MAE faţă de hotărârea Secţiei pentru judecători şi a decis prelungirea detaşării pe o perioadă de un an în cadrul Ministerului, până la 15 iulie 2015.

"Potrivit art 58 alin. 1 din Legea 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Afacerilor Externe sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale. Conform disp. art 58 alin 2 din lege, durata detaşării este cuprinsă între 6 luni şi 3 ani şi se prelungeşte o singură dată, pentru o durată de până la 3 ani", potrivit CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici