Cum au primit arabii săptămâna de lucru de 4,5 zile şi schimbarea week-endului

Noile reguli introduse în Emiratele Arabe Unite privesc sectorul de stat, dar privaţii nu au fost convinşi să se alinieze dispoziţiilor.

4919 afișări
Imaginea articolului Cum au primit arabii săptămâna de lucru de 4,5 zile şi schimbarea week-endului

Cum au primit arabii săptămâna de lucru de 4,5 zile şi schimbarea week-endului

2022 a transformat Emiratele Arabe Unite în prima ţară din lume care a adoptat săptămâna scurtă de muncă de patru zile şi jumătate şi prima naţiune din Golf care şi-a schimbat weekendul de la tradiţionala vineri şi sâmbătă la sâmbătă şi duminică, o abordare mai vestică.

Reforma istorică, în vigoare de la 1 ianuarie, răsplăteşte competitivitatea internaţională faţă de tradiţia religioasă: vineri este de fapt ziua musulmană dedicată rugăciunii care - promisiunea emiraţilor - va fi păstrată de jumătatea de zi liberă.

Nici un sfert din companii nu aplică regula

Noile reguli se aplică în primul rând sectorului public şi şcolilor din ţară şi, pe de o parte, ajută la alinierea la pieţele mondiale, dar pe de altă parte aduc cu ele unele dificultăţi în armonizarea cu companiile private, invitate de către autorităţile să adopte noua săptămână şi noul weekend, dar nu obligatoriu.

Potrivit unui sondaj recent efectuat de firma de consultanţă Mercer în rândul a 190 de companii, studiu redat de presa locală, majoritatea companiilor private (57 la sută) au declarat că doresc să treacă la noul weekend de sâmbătă-duminică.

Cu toate acestea, doar una din patru companii (23%) a spus că va aplica politica privind săptămâna scurtă de lucru, lăsând liberă după-amiaza zile de vineri. Mai mult, lucrătorii companiilor private care vor păstra săptămâna de lucru „tradiţională” vor trebui să găsească un echilibru cu angajamentele copiilor lor, care vor rămâne acasă duminica, în timp ce părinţii lucrează.

Anunţul reformei istorice a venit pe 7 decembrie 2021, confirmând ambiţiile reafirmate în mod repetat de autorităţile din Abu Dhabi de a face din ţara un jucător global însemnat în lume.

Odată cu noua reformă, personalul guvernamental a primit şi capacitatea de a lucra de acasă vineri, precum şi de a-şi organiza munca pe un program flexibil. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici