Cum merg astronauţii la toaletă?

De la pungi rudimentare la sisteme de ultimă generaţie, astronauţii au parcurs un drum lung pentru a-şi satisface nevoile fiziologice în condiţii de microgravitaţie.

1309 afișări
Imaginea articolului Cum merg astronauţii la toaletă?

Cum merg astronauţii la toaletă?

După cum recunoaşte şi NASA, mersul la toaletă în spaţiu era un aspect deranjant încă de la începutul zborului spaţial cu echipaj.

Prima toaletă spaţială reală a fost instalată pe navete abia în anii 1980, deoarece iniţial misiunile spaţiale ruseşti şi americane au durat maxim 12 ore şi nu au inclus soluţii deosebit de sofisticate pentru igiena personală.

Pe vremea misiunilor Apollo, astronauţii aveau la dispoziţie doar pungi speciale: una pentru urină, conectată la un aspirator, şi alta pentru deşeuri solide. Nu era o experienţă tocmai plăcută, mai ales că operaţiunea putea dura până la 45 de minute, scrie wired.

Pe Lună, astronauţii purtau un "sistem de reţinere a scaunului", similar unui scutec.

Astăzi, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) se bucură de toalete spaţiale mult mai avansate. Există trei toalete pe ISS, cu un sistem de aspiraţie care colectează deşeurile lichide şi solide în recipiente separate. Deşeurile lichide sunt reciclate în proporţie de 98% folosind un sistem special numit Brine Processor Assembly (Bpa). Astronauţii glumesc adesea despre asta: "Cafeaua de astăzi este cafeaua de mâine!".

După 20 de ani pe orbită, toaletele de pe ISS au fost modernizate. Un nou sistem, numit Universal Waste Management System (Uwms), este cu 65% mai mic, mai silenţios şi mai igienic. Este proiectat să se potrivească în orice navă spaţială şi are un design universal, adaptat inclusiv anatomiei femeilor astronauţi.

Sistemul Uwms va fi utilizat şi în misiunea Artemis II, care va duce din nou oamenii pe Lună. Astronauţii vor avea acces la toalete spaţiale moderne, cu uşi pentru a le oferi intimitate, făcând ca experienţa să fie mai confortabilă şi mai asemănătoare cu cea de pe Pământ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici