De ce părăsesc medicii tineri România. Peste 80% dintre aceştia ar putea pleca din ţară în viitor

82,3% din tinerii medici din România consideră că este posibil să plece din ţară, fiind nemulţumiţi de nivelul de salarizare, condiţiile din unităţile medicale şi orele suplimentare de muncă, arată un sondaj al Fundaţiei Colegiului Medicilor din Bucureşti.

1678 afișări
Imaginea articolului De ce părăsesc medicii tineri România. Peste 80% dintre aceştia ar putea pleca din ţară în viitor

De ce părăsesc medicii tineri România. Peste 80% dintre aceştia ar putea pleca din ţară în viitor

Potrivit rezultatelor unui sondaj online realizat de Fundaţia Colegiului Medicilor din Bucureşti, 29,5% dintre tinerii medici doresc să lucreze în afara ţării, în timp ce 52,8% au declarat că este posibil să plece, în condiţiile în care în România intră anual în sistem 3.000 de medici şi îl părăsesc aproximativ 3.500 prin migraţie sau pensionare.

Doar 10% dintre cei care au participat la sondaj au spus că nu au avut niciodată intenţia de a părăsi ţara. Cele mai dorite specializări sunt Chirurgia Generală, Obstetrica şi Ginecologia, Anestezia-Terapia Intensivă, Medicina Dentară, Medicina de Urgenţă şi Cardiologia.

Motivele care îi determină pe tinerii medici să plece din ţară sunt legate, în general, de nivelul scăzut de salarizare, condiţiile materiale din unităţile medicale, orele suplimentare de muncă şi lipsa de suport pentru activităţile de cercetare. De asemenea, tinerii care studiază medicina consideră că eforturile lor nu sunt recunoscute de societate, făcând referire la stres, orele de gardă şi riscurile de sănătate asociate profesiei. 640 dintre cei chestionaţi au declarat că primesc ajutor din partea părinţilor, iar dintre aceştia 499 depind în mod exclusiv de acest ajutor şi nu au altă sursă de venit.

Pentru a fi convinşi să rămână în ţară, participanţii la studiu au declarat că îşi doresc în primul rând salarii mai mari, care să corespundă volumului de muncă, apoi modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare, locuri suficiente în rezidenţiat, condiţii mai bune de pregătire pentru studenţi şi rezidenţi, eliminarea corupţiei şi creşterea finanţării în sistemul de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici