Decizie în cazul armelor furate de la Ciorogârla: Eugen Preda, condamnat la 15 ani de detenţie

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 15 ani de detenţie pe sportivul Eugen Preda, judecat alături de alte 16 persoane, în cazul armelor furate de la unitatea militară din Ciorogârla, găsite în urma conexiunilor cu cei 17 acuzaţi, implicaţi şi în trafic cu stupefiante.

1817 afișări
Imaginea articolului Decizie în cazul armelor furate de la Ciorogârla: Eugen Preda, condamnat la 15 ani de detenţie

Eugen Preda (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Tot la 15 ani de închisoare a fost condamnat şi Laurenţiu Dinu.

Câte 12 ani de detenţie au primit Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă, iar nouă ani Adrian Mincu.

În cazul celorlaţi zece inculpaţi din proces, instanţa a stabilit pedepse de până la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, aplicând termene de încercare cuprinse între cinci şi şase ani.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea tuturor bunurilor sechestrare de către procurori, între care maşini de lux, telefoane mobile şi aparatură electronică.

Decizia tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În 10 februarie 2011 au fost găsite 15 arme - cinci mitraliere AKM şi zece pistoale - furate de la UM Ciorogârla, în decembrie 2009, la casa bunicilor interlopului Eugen Preda, arestat în cazul tranzacţionării armelor.

La o săptămână după găsirea acestor ultime 15 arme, judecătorii bucureşteni au decis punerea în libertate a lui Bogdan Vrânceanu, fiind primul arestat din acest caz eliberat din detenţie. La scurt timp, un alt inculpat din acest dosar a fost eliberat din arest.

Separat, într-un alt proces, Curtea Militară de Apel Bucureşti i-a achitat, în 28 septembrie 2011, definitiv, pe militarii acuzaţi de dispariţia armelor sustrase de la Ciorogârla, stabilind pedepse doar în cazul faptelor de călcare de consemn, cea mai mare fiind de trei ani de detenţie cu executare.

De asemenea, în cazul altor militari, pedepsele pentru călcare de consemn au fost reduse de la cele iniţiale, cuprinse între şase luni şi 15 ani de închisoare, până la cel mult trei ani de închisoare cu executare.

În paralel, anchetatorii de combatere a crimei organizate au ajuns la gruparea condusă de Eugen Preda.

Astfel, în 8 iunie 2010, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Eugen Preda, Adrian Lucian Preda, Laurenţiu George Dinu, Marius Costea, Marian Mincu, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă, Nicolae Alexandru Iordan, Liviu Iordan, Gigel Gheorghe, Alin Viorel Cîcă, Mihai Ştefan Zugravu, Adrian Ioan Marius Mustăţea, Dan Vasile Sandu, Daniel Nicolae Stinghe şi Ioan Vrânceanu, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic ilicit internaţional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, precum şi pentru alte fapte.

În urma investigaţiilor, procurorii au stabilit că Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă şi Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glonţ - o mitralieră de companie, pistoale mitralieră, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpaţi - şi alte materiale militare sustrase în luna ianuarie 2009 din depozitul unităţii militare 01916 din Ciorogârla.

De asemenea, procurorii au stabilit că membrii acestei grupări au fost implicaţi, în cursul anului 2009, în traficarea a aproximativ 124 de kilograme de heroină, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro.

În urma monitorizării traficanţilor de droguri, au ieşit indicii cu privire la implicarea grupării lui Eugen Preda în vânzarea armelor sustrase de la Ciorogârla, susţin anchetatorii.

Din cei 17 inculpaţi trimişi în judecată, 16 erau în arest preventiv, încet, încet majoritatea fiind puşi în libertate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici