Decretele semnate de Iohannis pentru numirile procurorilor şefi, publicate în Monitorul Oficial

Decretele de numire a noilor procurori-şefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin-Nicu Bologa la DNA şi Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT, au fost publicate, joi seara, în Monitorul Oficial.

365 afișări
Imaginea articolului Decretele semnate de Iohannis pentru numirile procurorilor şefi, publicate în Monitorul Oficial

Decretele semnate de Iohannis pentru numirile procurorilor şefi, publicate în Monitorul Oficial

Decretele de numire a procurorilor şefi au fost publicate în Monitorul Oficial nr.136 din data de 22 februarie 2020.

Preşedintele Iohannis a semnat, joi, cele trei decrete, a anunţat Administraţia Prezidenţială:

Decret pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;

Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;

Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Şeful statului a decis să-i numească pe cei trei, deşi, procuroarele Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu au primit aviz negativ de la Consiliului Superior al Magistraturii. Crin Bologa a fost singurul care a fost avizat pozitiv. Avizele Consiliul sunt consultative.

Iohannis a spus, joi, la Bruxelles, că selecţia celor trei procurori-şefi, numiţi prin decrete prezidenţiale, a fost bine organizată, transparentă şi corect făcută. „Trei candidaţi pe care îi consider foarte buni”, a spus Iohannis, care a admis că a ţinut cont şi de avizul CSM.

„Trei candidaţi care mi-au fost propuşi de ministrul Justiţiei după un proces de selecţie foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut. Numărul foarte mare de candidaţi care s-au înscris la acele interviuri ne arată că a fost o competiţie deschisă. După ce propunerile ministrului au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM, care a avut păreri uşor diferite. Avizul CSM mi s-a părut parţial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de ministrul Justiţiei. Foarte important de subliniat: că s-a încheiat interimatul la marile parchete, se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat, care nu a permis procurorilor să îşi facă treaba aşa cum trebuie în toate situaţiile”, a spus Klaus Iohannis.

„Pe de altă parte, m-am bucurat că selecţia organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală trei candidaţi pe care îi consider foarte buni. (...) Există o recomandare să se ţină cont de avize, am ţinut cont, mi-am făcut timp, am citit şi ce mi-a scris domnul ministru, care a venit cu completări şi lămuriri, am citit şi ce a scris CSM”, a mai spus preşedintele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici