Deputat PNL: Sperăm ca cel puţin un milion de lei să fie alocaţi pentru Cetăţile Dacice

Preşedintele Comisiei pentru relaţia cu UNESCO, Ionel Palăr, a declarat miercuri, la Parlament că speră ca cel puţin un milion de lei să fie alocaţi pentru Cetăţile Dacice, odată cu adoptarea legii bugetului şi a condamnat retragerea dosarului Roşia Montană de la includerea în patrimoniul UNESCO.

105 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL: Sperăm ca cel puţin un milion de lei să fie alocaţi pentru Cetăţile Dacice

Deputat PNL: Sperăm ca cel puţin un milion de lei să fie alocaţi pentru Cetăţile Dacice

„Două sunt subiectele pe care doresc să le abordez astăzi. Unu, cel legat de situaţia de la cetăţile Dacice şi doi, situaţia de la Roşia Montană. Referitor la Cetăţile Dacice vreau să vă spun că vom asista la o premieră în istoria Comisiei Parlamentare Comune UNESCO îmreună cu toţi colegii parlamentari din Comisia Unesco, am formulat amendamente şi am purtat discuţii atât la Ministerul Dezvoltării, cât şi la Ministerul Culturiii pentru ca situaţia dezastruoasă în care se află Cetăţile Dacice să poată să fie rezolvată.

„Mă refer aici la sume care pot fi alocate pentru realizarea puzului în această zonă, ştim foarte bine că de 20 de ani de când au fost incluse în patrimoniul Unesco, Cetăţile Dacice sunt părăsite, practic cu sinceritate trebuie să o spunem, au fost păcălite organismele internaţionale că întradevăr Cetăţile Dacice sunt conservate. În realitate, asistăm la o ruină, ceea ce este acolo, timp de 20 de ani s-au făcut doar raportări pe hârtie şi în realitate nu s-a făcut absolut nimic. Sperăm ca legea bugetului care va fi adoptată săptămâna viitoare, cel puţin un milion de lei să fie alocaţi pentru realizarea puzului la Cetăţile Dacice", a declarat Ionel Palăr, miercuri la Parlament.

Acesta a adăugat faptul că dosarul Roşia Montană a fost accepatat pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO, însă a fost retras de către Guvernul Dăncilă, pe care îl somează să răspundă organizmelor internaţionale.

„Al doilea subiect pe care doresc să-l abordez este cel legat de Roşia Montană. Ştim foarte bine că României îi era acceptat dosarul Roşia Montană să fie inclus în patrimoniul mondial UNESCO, Guvernul Dăncilă iresponsabil a solicitat retragerea acestui dosar, amânarea lui pe motivul arbitrajului internaţional. Deşi specialiştii români au specificat faptul că nu este niciun fel de problemă pentru ca acest dosar să fie inclus în patrimoniul UNESCO, guvernul a retras dosarul, am reuşit să ne facem de râs la nivel ondial şi ca o formă de clemenţă acordată României, ni s-au dat trei ani de zile de monitorizare pentru a ne pune în acord privind acest dosar.

„A trecut aproape un an de zile, noi în fiecare an trebuie să raportăm comitetului mondial al patrimoniului, paşii care s-au făcut pentru conservarea acestei zone pentru că recomandarea UNESCO a fost ca peisajul minier Roşia Montană să fie inclus pe lista patrimoniului mondial în pericol, deci avem o dublă monitorizare pe acest subiect. Anul acesta în luna iunie, va trebui România să raporteze paşii care au fost făcuţi, nu s-a făcut absolut nimic pe acest subiect şi somăm Guvernul Dăncilă răspundă organismelor internaţionale şi să nu riscăm încă o dată ca în iunie să fim din nou puşi la zid pentru că nu ne respectăm angajamentele internaţionale", a completat deputatul PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici