DIICOT: Grupare evazionistă din domeniul petrolier, destructurată. Prejudiciul, peste 14 milioane de euro

O grupare care acţiona în domeniul petrolier a fost destructurată de procurorii DIICOT, după ce anchetatorii au stabilit că membrii acesteia au spălat bani şi au făcut evaziune fiscală, prejudiciind astfel statul cu peste 14 milioane de euro.

2010 afișări
Imaginea articolului DIICOT: Grupare evazionistă din domeniul petrolier, destructurată. Prejudiciul, peste 14 milioane de euro

DIICOT: Grupare evazionistă din domeniul petrolier, destructurată. Prejudiciul, peste 14 milioane de euro (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Procurorii au suspiciuni că membrii grupării, în perioada 1 octombrie 2012 - 31 august 2014, s-au constituit în cadrul unui grup infracţional organizat pentru a comite infracţiuni de spălare de bani şi de evaziune fiscală în domeniul comerţului cu produse accizabile reprezentate de motorină Euro5 obţinută din uleiuri minerale.

"Membrii grupării acţionau sistematic prin realizarea de achiziţii intracomunitare de uleiuri minerale de la furnizori din Austria, Germania, Ungaria, cu beneficiari societăţi comerciale controlate în fapt tot de aceştia de pe teritoriul Bulgariei şi Ciprului, deşi mărfurile au fost păstrate pe teritoriul României şi comercializate prin intermediul unor persoane juridice controlate în fapt de membrii aceleiaşi grupări infracţionale", susţin anchetatorii.

Potrivit DIICOT, după ce se crea, prin intermediul unor firme din România, aparenţa originii legale a motorinei Euro5 cu acciza plătită şi cu taxa pe valoare adăugată deductibilă creată, produsele petroliere erau livrate beneficiarilor finali din România.

"La acelaşi grup infracţional au aderat mai multe persoane care au rolul de a crea aparenţa transportului produselor accizabile în cadrul unei livrări intracomunitare, fără ca mărfurile să părăsească în fapt teritoriul României, membrii grupării fiind sprijiniţi de mai multe persoane", mai spun anchetatorii.

Gruparea ar fi reuşit astfel să se sustragă de la plata accizei aferente cantităţilor de motorină Euro5 comercializate prin intermediul mai multor societăţi comerciale din România. Conform procurorilor, deşi pentru aceste cantităţi nu a fost plătită acciza aferentă la bugetul statului, motorina a ajuns să fie consumată pe teritoriul României.

"Totodată se reţine că membrii grupării, în perioada menţionată, au dobândit sume de bani reprezentând TVA-ul (TVA deductibil creat artificial prin operaţiunile fictive înregistrate în contabilitate) şi acciza nevirate la bugetul general consolidat al statului provenite de infracţiunea de evaziune fiscală, aceste sume de bani fiind retrase de membrii grupării în numerar sau prin alte plăţi efectuate către societăţi comerciale controlate tot de aceştia, cunoscând că sumele de bani provin din comiterea de infracţiuni. Subsecvent, aceste sume de bani au fost fie reinvestite de membrii grupului infracţional, fie au fost păstrate de aceştia", mai arată DIICOT.

În acest dosar, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au făcut, miercuri, 25 de percheziţii în Ploieşti, Bucureşti, Oradea şi Ilfov. În urma acţiunii, nouă persoane au fost reţinute, urmând să fie solicitată instanţei arestarea preventivă a acestora.

Ancheta a fost declanşată ca urmare a unei sesizări primite de la Direcţia Generală Antifraudă din ANAF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici