Direcţia de Sănătate Publică Bacău: Dispozitivul cu care a fost legat copilul, neimprovizat. Nu ştim dacă s-a procedat corect

Autorităţile sanitare din Bacău au constatat, în urma controlului desfăşurat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu, că hamul cu care a fost legat de pătuţ copilul de un an şi jumătate nu era unul improvizat, însă nu s-a stabilit, deocamdată, dacă personalul medical a procedat în mod corect.

531 afișări
Imaginea articolului Direcţia de Sănătate Publică Bacău: Dispozitivul cu care a fost legat copilul, neimprovizat. Nu ştim dacă s-a procedat corect

Direcţia de Sănătate Publică Bacău: Dispozitivul cu care a fost legat copilul, neimprovizat. Nu ştim dacă s-a procedat corect (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău nu a putut stabili, în urma controalelor desfăşurate în acest week-end la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, cât timp a fost efectiv legat cu hamul de pat băieţelul de un an, şi nici dacă s-a procedat corect de către cadrele medicale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Hamul cu care a fost legat copilul nu era unul improvizat, fiind vorba de un dispozitiv care avea tocmai ca scop, din fabricaţie, imobilizarea unui copil. În cazul băieţelului de un an şi jumătate, acest lucru se întâmpla doar în momentul în care personalul medical asigura medicaţia sau alimentaţia necesară către alţi copii internaţi în secţie. Deocamdată, nu putem să vă spunem dacă s-a procedat corect sau nu de către personalul medical. Cert este că respectivul copil nu era însoţit de mamă şi, în consecinţă, s-a recurs la imobilizarea acestuia pentru a se evitarea accidentarea lui", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DSP Bacău, Anda Dumitrescu.

Potrivit sursei citate, DSP Bacău va organiza, luni, o conferinţă de presă în care vor fi prezentate concluziile controlului desfăşurat la SJU Bacău pe marginea acestui subiect.

Totodată, auorităţile sanitare băcăuane au decis închiderea a şase saloane ale Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău pentru igienizarea lor, după ce, cu o zi în urmă, au apărut imagini cu un copil de un an şi jumătate legat cu hamul de pătuţ într-unul din saloanele respective.

Un număr de zece copii internaţi în şase saloane ale Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, printre care şi copilul de un an şi jumătate legat cu hamul de pătuţ, au fost mutaţi în alte camere cu paturi ale aceleiaşi secţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia luată de către conducerea unităţii spitaliceşti vine în urma unui control desfăşurat de Direcţia de Sănătate Publică Bacău, după ce inspectorii acestei instituţii au constatat că în respectivele saloane nu sunt respectate condiţiile igienico-sanitare.

"Prin măsura dispusă de către autorităţile sanitare s-a decis restrângerea activităţii pe o parte a tronsonului Secţiei de Pediatrie în vederea efectuării igienizării în cele şase saloane. De fapt, este vorba doar de îndepărtarea unor pete de infiltraţii apărute pe tavan în urma ploilor de astă toamnă, la îmbinarea a două corpuri de clădire ale spitalului. Ulterior, cei zece copii vor reveni la loc, în aceleaşi saloane în care au fost internaţi şi până acum", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul medical al SJU Bacău, Aurelia Ţaga.

Potrivit sursei citate, cele şase saloane ar putea fi redeschise în două-trei zile, atât cât va dura igienizarea acestora.

În ceea ce-l priveşte pe copilul de un an şi jumătate legat cu hamul de pătuţul din salon, acesta se află în continuare internat în spital sub tratament medicamentos, evoluţia stării de sănătate a acestuia fiind una favorabilă, susţine directorul medical Aurelia Ţaga.

Sâmbătă, Ministerul Sănătăţii a făcut apel la Consiliul Judeţean Bacău să declanşeze o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, după ce, în cursul zilei respective, au apărut imagini cu un copil mic legat cu un ham de patul unei secţii pediatrice.

Potrivit secretarului de stat din MS Raed Arafat, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bacău au făcut cercetări la faţa locului, MS cerând ca ancheta să vizeze atât cazul copilului legat de pat, cât şi condiţiile improprii din spitalul respectiv, prezentate în imagini.

Directorul medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga, afirma, sâmbătă, că va declanşa o anchetă internă la nivelul spitalului pentru a stabili exact pe ce perioadă a fost legat copilul, situaţia în care se apelează la o astfel de metodă fiind considerată una de "extremă urgenţă".

"Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrilă, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalită acută. I-a fost schimbat de mai multe ori tratametul, în prezent boala fiind în involuţie", a spus directorul medical.

Potrivit aceleiaşi surse, copilul, în vârstă de un an şi jumătate, a fost internat pe sectorul de Sugari, însă fără aparţinători, mama sa fiind internată în Secţia de TBC a spitalului.

"În aceste condiţii, s-a apelat la un dispozitiv din comerţ, special pentru copii de vârstă mică, prin care acesta a fost legat de pătuţ, însă care îi oferea libertatea de mişcare. S-a apelat la această metodă pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a băieţelului. Situaţia în care se apelează la astfel de metode este una de extremă urgenţă atunci când personalul medical este ocupat cu alţi copii în administrarea medicaţiei sau alimentaţiei", declara Aurelia Ţaga.

Conform acesteia, conducerea spitalului va declanşa o anchetă pentru a vedea pe ce perioadă a fost legat copilul de pat.

"Eu nu permit şi nu sunt de acord cu asemenea practici, deşi, aşa cum am mai spus, în situaţii de extremă urgentă, sunt permise de regulamentul de funcţionare a spitalului", a spus Ţaga, adăugând că personalul necesar desfăşurării activităţii în sectorul respectiv este insuficient.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău susţin că băieţelul în vârstă de un an şi jumătate, legat de patul de spital cu hamul în lipsa unui aparţinător, precum şi cei trei fraţi ai săi, cu vârste cuprinse între nouă şi 16 ani, beneficiază de condiţii normale de trai în familie, astfel că nu se impune scoaterea din familie sau instituirea vreunei măsuri speciale de protecţie în cazul acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici