Direcţia pentru Protecţia Copilului Bacău: Nu se impune scoaterea din familie a fraţilor băieţelului legat de pat în spital

Autorităţile din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău spun că nu se impune scoaterea din familie sau instituirea vreunei măsuri speciale de protecţie în cazul celor trei fraţi ai băieţelului legat cu hamul de pat în spital, situaţie constatată în urma anchetei desfăşurate în acest caz.

700 afișări
Imaginea articolului Direcţia pentru Protecţia Copilului Bacău: Nu se impune scoaterea din familie a fraţilor băieţelului legat de pat în spital

Direcţia pentru Protecţia Copilului Bacău: Nu se impune scoaterea din familie a fraţilor băieţelului legat de pat în spital (Imagine: Shutterstock)

Băieţelul în vârstă de un an şi jumătate, legat de patul de spital cu hamul în lipsa unui aparţinător, precum şi cei trei fraţi ai săi, cu vârste cuprinse între nouă şi 16 ani, beneficiază de condiţii normale de trai în familie, susţin reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău.

Cel puţin acestea sunt primele concluzii la care au ajuns specialiştii instituţiei, în urma unui control desfăşurat în regim de urgenţă, cu sprijinul Poliţiei şi al reprezentanţilor Primăriei, la domiciliul familiei din Mărgineni a celor patru minori.

„Noi, ca şi instituţie, am desfăşurat o anchetă la familia băieţelului, să vedem dacă ceilalţi trei copii sunt în pericol. Din verificările efectuate, s-a ajuns la concluzia că nu se impune scoaterea din familie a celor trei fraţi ai băieţelului, ei fiind bine îngrijiţi de către tatăl lor. Desigur, minorii vor intra într-un program de monitorizare, ca şi o măsură asiguratorie în acest caz”, a declarat, sâmbătă, pentru directorul adjunct al DGASPC Bacău, SorinBârlădeanu.

Reprezentanţii DGASPC Bacău nu au putut lua legătura şi cu mama copiilor, în condiţiile în care femeia este izolată în Secţia TBC a Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău. Practic, femeia a fost internată în spital odată cu băieţelul de un an şi jumătate, însă s-a luat decizia de a fi separată de copil, având în vedere afecţiunea de care suferă.

Ministerul Sănătăţii a făcut apel, sâmbătă, la Consiliul Judeţean Bacău să declanşeze o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, au apărut imagini cu un copil mic legat cu un ham de patul unei secţii pediatrice, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat.

Potrivit lui Arafat, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bacău au făcut cercetări la faţa locului, MS cerând ca ancheta să vizeze atât cazul copilului legat de pat, cât şi condiţiile improprii din spitalul respectiv, prezentate în imagini.

Directorul medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că va declanşa o anchetă internă la nivelul spitalului pentru a stabili exact pe ce perioadă a fost legat copilul, situaţia în care se apelează la o astfel de metodă fiind considerată una de "extremă urgenţă".

"Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrilă, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalită acută. I-a fost schimbat de mai multe ori tratametul, în prezent boala fiind în involuţie", a spus directorul medical.

Potrivit aceleiaşi surse, copilul, în vârstă de un an şi jumătate, a fost internat pe sectorul de Sugari, însă fără aparţinători, mama sa fiind internată în Secţia de TBC a spitalului.

"În aceste condiţii, s-a apelat la un dispozitiv din comerţ, special pentru copii de vârstă mică, prin care acesta a fost legat de pătuţ, însă care îi oferea libertatea de mişcare. S-a apelat la această metodă pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a băieţelului. Situaţia în care se apelează la astfel de metode este una de extremă urgenţă atunci când personalul medical este ocupat cu alţi copii în administrarea medicaţiei sau alimentaţiei", a declarat Aurelia Ţaga.

Conform acesteia, conducerea spitalului va declanşa o anchetă pentru a vedea pe ce perioadă a fost legat copilul de pat.

"Eu nu permit şi nu sunt de acord cu asemenea practici, deşi, aşa cum am mai spus, în situaţii de extremă urgentă, sunt permise de regulamentul de funcţionare a spitalului", a spus Ţaga, adăugând că personalul necesar desfăşurării activităţii în sectorul respectiv este insuficient.

Ptrivit lui Sorin Bârlădeanu, director în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău, până la ora actuală, cazul copilului respectiv nu a fost în atenţia Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici