Director Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională: Numărul donatorilor a crescut de trei ori după apelul ministrului Sănătăţii

Numărul donatorilor a crescut de trei ori în România şi la multe centre au fost cozi kilometrice, după apelul ministrului Sănătăţii, dar ar fi bine ca oamenii să se mobilizeze constant, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andrei Rosin.

629 afișări
Imaginea articolului Director Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională: Numărul donatorilor a crescut de trei ori după apelul ministrului Sănătăţii

Director Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională: Numărul donatorilor a crescut de trei ori după apelul ministrului Sănătăţii (Imagine: Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)

"Zilele acestea, mai ales azi (vineri, n.r.) au fost cozi kilometrice. Am avut de trei ori mai mulţi donatori decât în zile obişnuite. Este foarte bine, dar avem nevoie de donatori contanţi, pentru că sunt spitale care consumă tone de sânge şi mă refer numai la Bucureşti", a spus Andrei Rosin.

Potrivit directorului, mai sunt spitale care încă reclamă lipsă de sânge.

"Numai la Spitalul Fundeni sunt 30 de copii cu leucemie care necesită zilnic produse de sânge. Vorbesc numai de copii cu leucemie. Mai este Institutul inimii «C.C. Iliescu» - tone de sânge, la transplantul de ficat se suge sânge cum n-am pomenit. Apoi, spitalele Sf Ioan, Bagdasar, Floreasca, Colţea", a arătat Rosin

El a atras însă atenţia că, dacă ar veni toată populaţia Bucureştiului să doneze, nu ar avea unde, lăudând ideea ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu de a deschide două centre din toamnă.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, joi, că va reînfiinţa centrele mari de donare din spitale, închise acum trei ani, începând cu Spitalul Fundeni, în septembrie, şi continuând cu Spitalul Universitar şi Bagdasar.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătăţii a făcut un apel către cetăţeni să doneze sânge, având în vedere sesizările primite privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare.

Donatorii de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, sa nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine), iar femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Totodată, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii şi cancer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici