Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atenţie la concursurile, promoţiile sau oportunităţile de investiţii de pe social media

517 afișări
Imaginea articolului Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atenţie la concursurile, promoţiile sau oportunităţile de investiţii de pe social media

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atenţie la concursurile, promoţiile sau oportunităţile de investiţii de pe social media

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează în legătură cu concursurile, promoţiile sau oportunităţile de investiţii propagate pe social media prin postări sponsorizat.

Unele dintre aceste anunţuri sunt atacuri de tip #scam puse la cale de infractorii cibernetici care încearcă să extragă de la potenţialele victime date personale, date financiare sau date de autentificare. Totodată, atacatorii încearcă în acelaşi timp să determine potenţialele victime să instaleze #malware pe dispozitive, ori să se aboneze la anumite servicii cu suprataxă, prin accesarea unui link maliţios”.

Potrivit DNSC, infractorii cibernetici folosesc atacuri care variază de la promoţii incredibile (bormaşină la 15 ron), la posibilitatea unor câştiguri rapide (prin investiţii în criptomonede), iar pentru a convinge victimele atacatorii se folosesc de identitatea vizuală a unor branduri cu reputaţie, precum Banca Transilvania şi Leroy Merlin Romania.

Măsuri pentru a evita atacurile cibernetice:

  • Evitaţi accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase.
  • Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificaţi existenţa acestei promoţii pe canalele oficiale ale companiei respective.
  • Evitaţi furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerut explicit online, mai ales dacă vi se promite un câştig rapid dacă o faceţi!
  • Raportaţi astfel de pagini care propagă concursuri, promoţii false sau oportunităţi ireale de câştig către reţeaua socială în spaţiul căreia s-a publicat acel post. Mai multe raportări într-un timp scurt poate duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conţinut maliţios.  
  • Dacă aţi oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luaţi imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului şi monitorizarea tranzacţiilor din cont! Dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la Poliţia Română. Totodată, notificaţi Directoratul la telefon 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro.

Antrenează-te pentru a identifica tenativele de fraudă online pe https://sigurantaonline.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici