DNA: Funcţionarii corupţi de la Moraviţa se temeau să nu fie înşelaţi de traficanţi. Uneori au ajuns să ia peste 100.000 de euro pe tură

Procurorii anticorupţie arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a unuia dintre loturile cu angajaţi de la PTF Moraviţa, că poliţiştii şi vameşii care luau mită "erau frământaţi de suspiciunea că traficanţii i-ar putea înşela" în privinţa numărului de baxuri cu ţigări.

78 afișări
Imaginea articolului DNA: Funcţionarii corupţi de la Moraviţa se temeau să nu fie înşelaţi de traficanţi. Uneori au ajuns să ia peste 100.000 de euro pe tură

DNA: Funcţionarii corupţi de la Moraviţa se temeau să nu fie înşelaţi de traficanţi. Uneori au ajuns să ia peste 100.000 de euro pe tură (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), activităţile ilegale ale poliţiştilor şi vameşilor de la la PTF Moraviţa conturează imaginea "unei activităţi de comerţ bazate pe achitarea preţului de corupere, şi nu a unei frontiere de stat".

Potrivit anchetatorilor, "funcţionarii corupţie exercitau manifestări energice de impunere a respectării principiilor de echitate, însă nu în raport cu ordinea de drept, singura «dreptate» invocată fiind remiterea mitei, ci relativ la «onestiatea» traficanţilor, în ceea ce priveşte corectitudinea oferirii mitei convenite".

Astfel, notează procurorii, în numeroase cazuri, lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră erau "frământaţi de suspiciunea că traficanţii i-ar putea înşela" prin aceea că, fiind interesaţi să dea o sumă mai mică de bani cu titlu de mită, susţineau că au mai puţine baxuri cu ţigări decât cel real. Astfel, atmosfera devenea "pur comercială" şi se "negocia" problema "folosului cuvenit" funcţionarilor corupţi.

"Poziţia dezavantajoasă în care se aflau aceştia din urmă este determinată de faptul că deşi bănuiau traficanţii că aveau o cantitatea mai mare baxuri de ţigări faţă de cea pe care o recunoşteau şi pentru care îşi exprimau disponibilitatea de a «plăti mita», împrejurarea deţinerii unei canitităţi mai mari de ţigări nu putea fi elucidată pe loc, în perimetrul PTF Moraviţa, deoarece ar fi presupus scoaterea ţigărilor din autoturism, ceea ce era exclus, din cauza camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare şi de ieşire din ţară", notează procurorii în documentul citat.

Din acest motiv, lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră "echilibrau" această neputinţă tot prin poziţia de forţă care le era conferită de atribuţiile de serviciu pe care le ofereau la "vânzare", în schimbul mitei. Astfel, fără să ţină cont de susţinerile traficanţilor, apreciau ei, "folosindu-se de experienţa profesională", cantitatea de ţigări care ar fi putut fi transportată în maşină şi impuneau mituitorului să remită corespondentul folosului stabilit , fiind vorba de 50 de euro pentru un bax sau un euro pentru un cartuş de ţigări.

Potrivit unor "destăinuri" făcute de unii dintre angajaţii PTF Moraviţa agenţilor sub acoperire infiltraţi în vamă, au fost situaţii în care sumele ce au revenit poliţiştilor de frontieră, într-o singură tura, au ajuns şi la peste 100.000 de euro, se mai arată în documentul citat.

Procurorii mai arată că funcţionarii statului aveau acorduri foarte bine stabilite cu traficanţii, precum şi planuri de evitare a posibilelor controale, ajungându-se la situaţii în care echipaje mobile ale vămii şi ale poliţiei de frontieră se transformau în antemergători pentru maşinile traficanţilor, verificând astfel existenţa unor posibile filtre în zonă.

"Pentru a spori gradul de control al zonei şi pentru evitarea surprinderii în flagrant delict a traficanţilor pe traseul de deplasare, după ieşirea din PTF Moraviţa, funcţionarii care intrau în compunerea echipajelor mobile ale vămii şi, respectiv, ale Poliţiei de Frontieră, se transformau practic în antemergători şi verificau să nu existe în zonă filtre de control", potrivit DNA.

Procurorii anticorupţie mai arată în document că şi la PTF Moraviţa exista procedura colectării integrale a banilor luaţi ca mită şi redistribuirea lor, ulterior, celor implicaţi în grupare, pe baza activităţilor ilegale întreprinse de fiecare.

O particularitate la această vamă, potrivit procurorilor, o reprezenta "disocierea" unei sume de bani din totalul mitei strânse, înainte de împărţirea individuală, ce era oferită cetăţeanului sârb "Duşco". Acesta le aducea mâncare lucrătorilor de la vamă, de la magazinul Belacop, din apropierea vămii. Magazinul ţinea evidenţa în fiecare zi a produselor comandate de lucrătorii vamei, iar seara, din totalul banilor primiţi ca mită, acestea erau plătite.

Procurorii arată că luarea de mită era împământenită la vama Moraviţa şi, chiar şi atunci când era anunţată iminenţa unor posibile controale la vamă, lucrătorii corupţi încetau "lucrul", dar lăsau totuşi câţiva traficanţi să intre pentru a putea aduna banii pentru mesele zilnice, astfel încât "să nu fie nevoiţi să scoată bani din propriile buzunare".

Direcţia Naţională Anticorupţie a reţinut, în total, 97 de persoane implicate în fapte de corupţie la vămile din vestul ţării.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au arestat, începând de miercuri seară, 86 de vameşi şi poliţişti de frontieră implicaţi în fapte de corupţie la vămile din vestul ţării, magistraţii urmând să se pronunţe, joi, şi în cazul altor şapte persoane reţinute de procurori.

Totodată, instanţa a dispus, pentru patru dintre cei 97 reţinuţi, lăsarea în libertate cu interdicţie de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici