Doar 30% din vaccinurile AstraZeneca au fost folosite. Ce face România cu dozele neutilizate?

România primeşte săptămânal doze de vaccin, dar rata zilnică de vaccinare a scăzut. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul CNCAV, a declarat, marţi, că în privinţa vaccinului AstraZeneca, rata de utilizare este de 30 la sută.

733 afișări
Imaginea articolului Doar 30% din vaccinurile AstraZeneca au fost folosite. Ce face România cu dozele neutilizate?

Doar 30% din vaccinurile AstraZeneca au fost folosite. Ce face România cu dozele neutilizate?

Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, în conferinţa de presă, ce va întâmpla cu dozele nefolosite de AstraZeneca, dacă din cele recepţionate, aproape 3 milioane, au fost administrate doar 819.000.

„Avem aproape 30% rată de utilizare din ce am recepţionat AstraZeneca. Pe 2 grade (temperatura la care rezistă serul – n.r.) avem capacitate de stocare de câteva sute de metri cubi, dar problema nu este la 2 grade şi nici la minus 20 de grade. Important este să avem o capacitate de stocare mare la minus 80 de grade. Având în vedere că există la un moment dat... se ia în calcul, se analizează opţiunea, dacă se va ajunge la această concluzie, din punct de vedere ştiinţific, de a se administra cel puţin pentru anumite categorii de pacienţi cea de-a treia doză. De asemenea, este important pentru că nu ştim care va fi evoluţia pandemiei, să avem un stoc important de doze, care să poată fi folosite la nevoie”, a spus Gheorghiţă.

Potrivit preşedintelui CNCAV, mare parte din dozele care sunt recepţionate vor intra într-un mecanism de revânzare sau de donaţie.

„Se analizează, se lucrează la acest mecanism. (...) Nu suntem în situaţia în care să ne expire doze. Tot ce am avut sunt gestionate încât să fie date în folosinţă cele care au termenul cel mai apropiat de expirarea valabilităţii, însă din ce în ce mai multe companii au studii de stabilitate la mai mult de 6 luni. Probabil că îşi vor extinde cele mai multe la un an, pentru că pe măsură ce timpul trece şi au aceste studii de stabilitate cu siguranţă se va prelungi acest termen”, a mai spus Gheorghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici