Dosarul fostului şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, preluat de DIICOT Structura Centrală

Dosarul în care fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere a fost preluat, vineri, de DIICOT Structura Centrală de la serviciul teritorial al Direcţiei.

456 afișări
Imaginea articolului Dosarul fostului şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, preluat de DIICOT Structura Centrală

Traian Berbeceanu (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

"În baza art. 201 din Legea 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu referire la art. 209 alin.4 1 din Codul de procedură penală, la data de 01 noiembrie 2013, prin Rezoluţia nr. 2407/VIII/1/2013 a procurorului şef DIICOT, s-a dispus preluarea la nivelul DIICOT - Structura Centrală a dosarului Serviciului Teritorial Alba Iulia, privind pe inculpaţii Biriescu Titus Gabriel, Biriescu Anişoara Ramona şi Berbeceanu Traian, în vederea continuării urmăririi penale", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Instanţa supremă a decis definiv, miercuri, ca fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, să fie cercetat în stare de arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de procurori că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Berbeceanu a declarat în faţa magistraţilor de la instanţa supremă că nu deconspirat niciuna dintre percheziţiile în legătură cu care este acuzat de procurorii DIICOT, subliniind că este nevinovat.

"Cei aflaţi în gruparea informatorilor se întâlnesc cu tot felul de surse. De cele mai multe ori, acestea sunt persoane din mediul infracţional. Poliţiştii desfăşoară o activitate foarte periculoasă şi aşa se ajunge la marile dosare ale DIICOT", a spus Berbeceanu, în faţa judecătorilor instanţei supreme.

El a adăugat că orice poliţist care vrea să reţină cât mai multe informaţii înregistrează discuţiile pe care le poartă cu aşa-zisele surse.

"Eu le înregistram cu reportofonul. (...) M-am întâlnit cu ei pentru a obţine informaţii. Ei mă căutau, ei veneau la mine. M-am întâlnit cu informatorii caracterizaţi şi nominalizaţi de unitatea de poliţie din care făceam parte, cât şi cu alte surse informative care nu erau nominalizate în scriptele Poliţiei", le-a mai spus Berbeceanu judecătorilor.

Fostul şef al Brigăzii de de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia a mai spus, în acelaşi context, că întâlnirile cu ambele categorii de persoane se desfăşurau într-un cadru conspirat, în locuri cât mai "dosnice şi întunecate" şi pe o perioadă cât mai scurtă.

Procurorul a cerut instanţei să respingă recursul lui Berbeceanu împotriva deciziei de arestare, arătând că acesta se află în boxa acuzaţilor ca o consecinţă a activităţii lui.

"Berbeceanu a pozat în faţa dumneavoastră în poziţia de victimă. Din agenda găsită în maşina lui reiese faptul că pe el îl preocupa «trimiterea la procurori doar a dosarelor cu fraieri». Nu i se neagă performanţele profesionale. Faptul că se află în boxa acuzaţilor este o consecinţă directă a activităţii acestui inculpat", a spus procurorul.

Imediat după finalizarea dezbaterilor de la instanţa supremă, Traian Berbeceanu a fost dus la sediul DNA, pentru a fi audiat în legătură cu afirmaţiile dintr-o scrisoare atribuită acestuia şi dată publicităţii după reţinerea sa, în care se relata că dosarul lui ar fi unul "fabricat".

Fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost arestat preventiv în 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT. Decizia a fost contestată de Berbeceanu la instanţa supremă, care miercuri a dispus definitiv ca acesta să fie cercetat în arest.

Tot atunci au mai fost arestaţi Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, cercetaţi în acelaşi dosar.

Potrivit procurorilor, soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, au sponsorizat BCCO Alba, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu.

Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara.

Procurorii DIICOT au făcut, în 23 octombrie, 11 percheziţii în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat şi şeful BCCO Alba Iulia.

Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

În 24 octombrie a fost postată pe Internet o scrisoare atribuită şefului BCCO Alba Iulia, o parte a documentului fiind postată şi pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu.

În scrisoarea de 29 de pagini, adresată "tuturor poliţiştilor din structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române", şeful BCCO Alba Iulia afirma că în ultima perioadă asupra sa şi a echipei pe care o conduce se "desfăşoară o acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonată de procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii".

Şeful BCCO Alba Iulia le spunea colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt "vânaţi", "denigraţi" şi că împotriva lor "se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declaraţii mincinoase".

"Vă cer doar să aveţi grijă de voi şi de subordonaţii voştri, să vă feriţi în fiecare clipă pentru că astăzi suntem noi cei vânaţi, denigraţi, astăzi noi suntem cei împotriva cărora se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declaraţii mincinoase….dar mâine aţi putea să fiţi voi în locul nostru", se mai arăta în scrisoare, dată publicităţii de Antena 3.

În acelaşi document, şeful BCCO Alba Iulia vorbeşte despre un complot împotriva sa, în care sunt implicaţi procurori DIICOT şi un coleg din BCCO, el făcând referire la mai multe dosare şi acuzând legături ale celor menţionaţi cu diferiţi infractori.

El îi acuză pe procurorii DIICOT că "au confiscat" rezultatele BCCO, pe care "şi le-au atribuit fără ruşine, minţind mereu că au făcut sute de percheziţii, că au realizat zeci de prinderi în flagrant, că au prins mii de infractori, că au descoperit tone de droguri".

Berbeceanu dă exemple concrete, vorbind şi despre interceptări telefonice realizate de SRI privind procurori sau poliţişti care ar avea legătură cu diferiţi infractori pe care îi informau despre cercetările făcute asupra lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici