Două persoane suspecte de infestare cu West Nile la Tulcea, probele trimise la Institutul Cantacuzino

Autorităţile din Tulcea au trimis la Institutul Cantacuzino probe recoltate de la două persoane diagnosticate cu meningită virală, suspecte că au contractat virusul West Nile, prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu, spunând că unul dintre pacienţi a fost deja externat, starea lui fiind foarte bună.

35 afișări
Imaginea articolului Două persoane suspecte de infestare cu West Nile la Tulcea, probele trimise la Institutul Cantacuzino

Două persoane suspecte de infestare cu West Nile la Tulcea, probele trimise la Institutul Cantacuzino (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit prefectului judeţului Tulcea, pacienţii sunt un tânăr în vârstă de 18 ani şi o persoană de 43 de ani, care au fost diagnosticate cu meningită virală, boală pe care au contractat-o după ce au fost la pescuit, cel mai probabil fiind înţepate de ţânţari.

Prefectul a spus că au fost prelevate probe de la cei doi pacienţi şi trimise la Institutul Cantacuzino din Capitală, pentru a se stabili dacă se confirmă suspiciunea de virus West Nile.

Prefectul a explicat că este o procedură obişnuită în judeţ să se recolteze probe în toate cazurile de meningită virală, acestea fiind supuse controlului şi examinate.

Vasile Gudu a adăugat că tânărul de 18 ani a fost deja externat pentru că "starea lui este foarte bună".

"Până acum nu a fost niciun astfel de virus confirmat ca pozitiv în judeţul Tulcea", a subliniat prefectul judeţului Tulcea, care a adăugat că sunt luate măsuri pentru combaterea ţânţarilor.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că până în prezent în România nu a fost confirmat niciun caz de infestare cu virusul West Nile şi că, potrivit unei proceduri deja stabilite, în toate cazurile de meningită se fac şi analize pentru a se verifica dacă este vorba şi de infestare cu West Nile.

"În România, în anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, începând din 1997, autorităţile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infecţii la om, sistem care funcţionează şi în prezent. În anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire", a precizat, marţi, Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută.

Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.

Totodată, autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici