Dragnea: Dacă nu ne angajăm răspunderea pe Legea regiunilor ratăm obiectivul de final de an

Dacă puterea nu îşi va angaja răspunderea pe Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni va rata obiectivul privind finalizarea ei până la sfârşitul anului şi nu ar putea fi terminată înainte de începerea noului exerciţiu financiar, declară vicepremierul Liviu Dragnea.

245 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Dacă nu ne angajăm răspunderea pe Legea regiunilor ratăm obiectivul de final de an

Dragnea: Dacă nu ne angajăm răspunderea pe Legea regiunilor ratăm obiectivul de final de an (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat, vineri, la Oradea, la câteva ore după ce anunţase la Cluj că va propune adoptarea Legii privind regionalizarea prin asumarea răspunderii guvernamentale, motivele pentru care optează pentru această procedură de legiferare.

"Dezbaterile pe marginea acestui proces (n.r. - de regionalizare) sunt în plină desfăşurare, numai că nu sunt în fiecare zi, pe toate posturile şi în toate judeţele dezbateri. În fiecare săptămână se organizează dezbateri regionale, în fiecare săptămână au loc întâlniri de lucru ale grupului academic care lucrează pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale, întâlniri cu autorităţile locale, cu grupurile parlamentare, cu reprezentanţi ai comisiilor parlamentare, cu experţi străini şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale. Deci dezbaterile sunt în plină desfăşurare şi vor continua în perioada următoare probabil cu un ritm mai alert", a spus vicepremierul Liviu Dragnea, răspunzând unei întrebări a corespondentului MEDIAFAX privind propunerea de regionalizare prin asumarea răspunderii Guvernului.

În ce priveşte procedura de vot, Liviu Dragnea a afirmat că şi-a exprimat o opinie personală, pe care o motivează cu faptul că puterea speră să modifice Constituţia la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, prin referendum, iar dacă referendumul se va desfăşura în octombrie, pentru finalizarea întregului proces până la 31 decembrie singura procedură posibilă pentru a putea adopta Legea regionalizării este angajarea răspunderii Guvernului.

Dragnea a spus că nu doreşte ca proiectul regionalizării să intre în procedura uzuală de dezbatere parlamentară deoarece s-ar putea rata obiectivul de a finaliza acest proces până la sfârşitul anului.

"Cred că dacă am intra pe procedurile normale de dezbatere parlamentară s-ar putea să depăşim termenul 31 decembrie 2013, iar unul dintre obiectivele importante pe care le avem în vedere, şi anume ca acest proces să fie finalizat înainte de începerea noului exerciţiu financiar, să-l pierdem. Asta a fost motivaţia, motivaţie pe care mi-o menţin", a spus Liviu Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, după adoptarea noii Constituţii ar urma să fie detaliat "cadrul instituţional" pentru viitoarele instituţii regionale, astfel ca acestea să intre de la 1 ianuarie 2014 într-un proces de rodaj timp de un an sau doi ani, iar din 2016 fiecare regiune să aibă propriile autorităţi de management şi propriile programe operaţionale pentru dezvoltarea regională.

"De asemenea, după ce, sperăm, să modificăm Constituţia prin referendum, urmează să detaliem cadrul instituţional şi actele normative pentru viitoarele instituţii regionale, urmând ca de la 1 ianuarie 2014, un an sau doi ani de zile, să fie o perioadă de tranziţie. O perioadă când aceste instituţii capătă substanţă, capătă consistenţă, atribuţii, competenţe, şi în paralel un proces de acreditare pentru regiuni, în speranţa că undeva în orizontul anului 2016 fiecare regiune să poată să gestioneze o autoritate de management proprie şi un program operaţional regional propriu", a spus Dragnea.

Vicepremierul a afirmat că "între timp" dezbaterile privind proiectul regionalizării vor continua, iar la ele vor putea participa inclusiv parlamentarii, chiar dacă ele nu vor avea loc neapărat în cadrul Parlamentului.

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a aflat, vineri, la Oradea, pentru a semna contractul de finanţare în baza Programului Operaţional Regional pentru proiectul de modernizare a drumului judeţean DJ 191 Marghita-Tăşnad, proiect în valoare de peste 18,8 milioane euro lansat de autorităţile judeţene din Bihor în anul 2007, şi care prevede modernizarea a 27,26 de kilometri de şosea între municipiul bihorean Marghita şi oraşul sătmărean Tăşnad.

Vineri, Liviu Dragnea a declarat la Cluj că Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, în luna noiembrie, după ce va avea loc modificarea Constituţiei.

"Nu este finalizată analiza consiliului academic care să ne dea propunerea finală privind regionalizarea, cu care vom veni în faţa Guvernului şi a opiniei publice. Există o analiză extrem de serioasă, care nu este finalizată, nu pot să ies cu un desen al regiunilor câtă vreme nu este gata. Până la modificarea Constituţiei se va finaliza, undeva în vară, iar după desenarea regiunilor vor urma dezbateri publice regionale. Până la finalul acestui an, după modificarea Constituţiei, sfârşit de septembrie, început de octombrie, vom veni cu proiectul de lege privind regionalizarea. Se vor înfiinţa regiuni administrative, se vor stabili structurile de conducere până la 31 decembrie, pentru a prinde înainte de exerciţiul financiar 2014-2020 o structură administrativă stabilă", spunea Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici