Dumbravă (CSM) cere CSAT să verifice dacă magistraţii au fost lucrători ai serviciilor de informaţii

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, le-a adresat membrilor CSAT, printr-o serie de scrisori, solicitarea de a verifica dacă fiecare magistrat respectă interdicţia de a nu fi lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii.

164 afișări
Imaginea articolului Dumbravă (CSM) cere CSAT să verifice dacă magistraţii au fost lucrători ai serviciilor de informaţii

Dumbravă (CSM) cere CSAT să verifice dacă magistraţii au fost lucrători ai serviciilor de informaţii

"Ar fi util ca, în aceeaşi idee a prezervării statului de drept, să verificaţi dacă serviciile de informaţii au întocmit dosare informative privind judecători sau procurori sau au declanşat, în afara limitelor mandatelor date de judecători, verificări sau analize informative privind judecători sau procurori", arată Dumbravă, în scrisorile transmise membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Judecătorul cere ca verificarea să înceapă cu magistraţii care exercită funcţii în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Parchetul de pe lângă instanţa supremă.

"De nouă ani de zile legiuitorul a interzis expres judecătorilor şi procurorilor de a fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii (art. 7 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorului şi procurorului, republicată). Din acest motiv, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să completeze anual o declaraţie autentică, pe proprie răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii", arată Horaţius Dumbravă în scrisorile transmise membrilor CSAT.

Nerespectarea acestei interdicţii, precizează membrul CSM, duce la o sancţiune pentru magistratul care nu o respectă. Astfel, prin eliberarea din funcţie nu se realizează doar o sancţiune pentru magistrat, "ci şi o garanţie în vederea prezervării statului de drept, a independenţei justiţiei", mai spune Dumbravă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici