Elevă în stare critică, după ce ar fi căzut de la etajul unei vile la Buşteni. Tabăra nu era autorizată, iar elevii ar fi fost însoţiţi doar de un profesor pensionar

O elevă olimpică în vârstă de 13 ani aflată în tabără la Buşteni a fost dusă la spital în stare critică, marţi, după ce ar fi căzut de la un etaj al vilei unde era cazată, ea fiind găsită căzută de către colegi. Tabără era organizată de o asociaţie nonprofit, fără a fi autorizată de Ministerul Educaţiei, iar elevii ar fi fost însoţiţi doar de un profesor pensionar.

2925 afișări
Imaginea articolului Elevă în stare critică, după ce ar fi căzut de la etajul unei vile la Buşteni. Tabăra nu era autorizată, iar elevii ar fi fost însoţiţi doar de un profesor pensionar

Elevă în stare critică, după ce ar fi căzut de la etajul unei vile la Buşteni. Tabăra nu era autorizată, iar elevii ar fi fost însoţiti doar de un profesor pensionar (Imagine: www.cppi.ro)

Potrivit reprezentanţilor Seviciului de Ambulanţă Prahova, fata este într-o stare foarte gravă, fiind găsită în hipotermie severă, temperatura corpului fiind de 19,5 grade.

Ea a fost transportată la Centrul de primiri urgenţe al Spitalului Sinaia, unde medicii încearcă în continuare să o resusciteze.

Directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Prahova, Daniel Nicolae, a precizat că adolescenta are şanse minime de supravieţuire.

Potrivit sursei citate, fata ar fi stat în zăpadă foarte mult, încă din cursul nopţii, ambulanţa fiind solicitată la faţa locului la ora 7.28 şi ajungând în jurul orei 7.40, când au început şi manevrele de resuscitare.

Fata era cazată într-o vilă din Buşteni, unde se află în tabără elevi din mai multe localităţi ale ţării.

Conform surselor citate, ea a fost găsită căzută în zăpadă de către colegi, Poliţia neputând preciza încă dacă a fost vorba despre un accident sau dacă fata s-a aruncat de la etajul vilei, cercetările fiind în desfăşurare. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Daniel Radu, fata se afla în tabără împreună cu mai mulţi elevi olimpici la matematică.

Reprezentantul Poliţiei a precizat că fata este din Bucureşti.

Şeful Inspectoratului şcolar Judeţean Prahova, Horia Toma, a spus că tabăra de matematică era organizată de o asociaţie nonprofit, fără a avea niciun fel de autorizaţie de la Ministerul Educaţiei.

Horia Toma a spus că, din informaţile pe care le are de la Poliţie Buşteni şi de la Poliţie Judeţeană, copiii aflaţi în acea tabără ar fi fost însoţiţi de un singur profesor pensionar.

Eleva era cazată, din 3 ianuarie, alături de alţi aproximativ 15 copii olimpici, la Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie, aflat în subordinea Ministerului Economiei.

Potrivit unor surse din interiorul taberei, grupul era format din aproximativ 15 elevi.

Elevii veniţi în tabără s-au cazat în 3 ianuarie la Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie, unde ar fi urmat să rămână până în 12 ianuarie.

Clădirea din Buşteni a Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie, unde s-a produs incidentul, se află pe strada Paltinului din Buşteni. Conform site-ului Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie (CPPI), instituţia este subordonată Ministerului Economiei, fiind finanţată integral din venituri proprii, şi are ca obiect principal de activitate "formarea profesională continuă a adulţilor".

Asociaţia care a organizat tabăra din Buşteni este a unui profesor din Zalău, ce are şi o editură

Tabăra din Buşteni în care se afla fata găsită în şoc hipotermic este organizată printr-o asociaţie a profesorului Mircea Lascu din Zalău, care conduce şi editura Gil, specializată în tipărirea de carte şcolară, afirmă şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Horia Toma.

Potrivit acestuia, organizatorul taberei este "un profesor respectabil" din Zalău, care conduce editura Gil, specializată în tipărirea de carte şcolară, iar elevii se înscriau online în tabăra organizată de acest profesor.

Primele informaţii arată că organizatorul, profesorul Mircea Lascu, era singurul însoţitor al elevilor şi că avea contract cu Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie pentru organizarea acestei tabere.

Potrivit site-ului editurii Gil, tabăra se numeşte "Math-time Buşteni", a început în 3 ianuarie şi durează până în 12 ianuarie. O a doua serie a acestei tabere este programată pentru luna august a acestui an.

Editura Gil a fost înfiinţată la Zalău în 1993, iar profesorul Mircea Lascu are 55 de ani. De asemenea, profesorul deţine şi asociaţia nonprofit "Math Time", care organizează tabăra de matematică.

Eleva este în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Sectorul 2 al Capitalei, iar tabăra din Buşteni în care a plecat nu avea legătură cu unitatea de învăţământ.

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că fata era elevă la şcoala din Sectorul 2 al Capitalei, în clasa a VII-a, dar a plecat în tabăra din Buşteni trimisă de părinţi, fără legătură cu şcoala în care învaţă.

"Excursia a fost organizată de Editura Gil, după cum am fost informat de către Inspectoratul Sectorului 2. Copila este elevă în clasa a VII-a la o şcoală din Sectorul 2. Nu are rost să implicăm şcoala unde învaţă, întrucât nimeni din unitatea de învăţământ nu a participat la tabără. Fetiţa o fost trimisă de către părinţi", a precizat inspectorul general şcolar al Capitalei.

Ipotezele luate în calcul de poliţie

Poliţia ia în calcul mai multe ipoteze, inclusiv pe cea a unei căderi accidentale, dar şi ipoteza tentativei de suicid în cazul elevei de 13 ani care se afla în tabără la Buşteni şi care a ajuns la spital în comă după ce a căzut de la etajul al treilea al clădirii în care era cazată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Daniel Radu, a declarat că Poliţia Buşteni a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care eleva de 13 ani a ajuns în comă la spital, cu hipotermie.

Surse din rândurile anchetatorilor au precizat că sunt luate în calcul mai multe ipoteze, între care aceea a unei tentative de sinucidere, dar şi ipoteza unei căderi accidentale de la etaj.

Directorul Centrului de Pregătire Buşteni: Organizarea taberei nu este în atribuţiile noastre

Reprezentanţii Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni, unde era cazată eleva care a ajuns la spital în comă după ce a fost găsită căzută în faţa clădirii, afirmă că responsabilitatea organizării taberelor nu revine centrului, ce "poate prelua prelua acţiuni în scop educativ".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici