Eşti PFA sau ai drepturi de autor şi nu ştii cum să-ţi plăteşti noile contribuţii?

Esti persoană fizică autorizată (PFA) sau încasezi bani pe drepturi de autor şi nu ştii cum să plăteşti contribuţiile sociale? Ai nelămuriri legate de noile modificări pe care Guvernul le-a adus Codului Fiscal? Nu ştii ce taxe au fost majorate sau care sunt impozitele nou introduse? Găseşti toate răspunsurile mai jos!

456 afișări
Imaginea articolului Eşti PFA sau ai drepturi de autor şi nu ştii cum să-ţi plăteşti noile contribuţii?

Esti PFA sau ai drepturi de autor şi nu ştii cum să-ţi plăteşti noile contribuţii? (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Angajatii plătiţi pe drepturi de autor şi cei care functionează ca şi PFA sunt obligaţi să plătească de la 1 iulie contribuţii sociale, suma totală a acestora ajungând la 16,5% din venitul net, a declarat avocatul specializat în fiscalitate, Gabriel Biriş, partener fondator la Biriş Goran, la videochatul incont.ro.

"Obligaţiile de declarare, reţinere şi plată aparţin plătitorului de venit, spune ordonanţa, normele o contrazic însă, dar legea trebuie interpretată în sensul ei, nu în sensul neaplicarii aşa că la independenţi, plătitorul nu are cum să declare pentru că se plăteşte la câştig", a spus Gabriel Biriş.

Potrivit acestuia, autorii şi-au dat seama ulterior că ceea ce au scris în ordonanţă nu reflectă ce vroiau să scrie şi au modificat prin norme, "numai că normele date acum sunt nelegale pentru că nu pot să adauge la lege!"

Ce se schimbă? 5,5% la sănătate trebuia platit şi până acum, 10,5% nu trebuie plătit, dacă există şi contract de muncă, acum trebuie plătit suplimentar. 0,5% la şomaj trebuie plătit suplimentar.

PFA rămâne însă mai bună decât plata pe salariu, dar trebuie să avem mare grija cu soluţiiile astea. Dacă ne gândim la plata mascată de salariu prin PFA trebuie să avem grijă ca nu cumva să ni se poată reconsidera.

"E o situaţie foarte grea. Nu a existat niciodată în fiscalitatea românească un astfel de exemplu. Formularele încă nu sunt publicate. Nici la contribuţia la sănătate nu este clar. Nu ştim cum să ne plătim impozitele şi suntem expusi la riscuri incredibile. Nimeni din minister nu am auzit să fii fost pedepsit", a adăugat el.

Citeşte mai multe despre noile contribuţii pentru PFA sau drepturi de autor pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici