Eugen Nicolăescu şi Cristian Buşoi la conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform"

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, preşedintele CNAS Cristian Buşoi şi preşedintele Colegiului Medicilor din România Vasile Astărăstoae discută soluţii pentru problemele medicilor şi ale sistemului sanitar la conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform", care are loc joi.

497 afișări
Imaginea articolului Eugen Nicolăescu şi Cristian Buşoi la conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform"

Eugen Nicolaescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Nicolaescu: Până la 1 ianuarie 2014, vom avea o listă nouă de medicamente compensate

"De la 1 ianuarie 2014 vom da o listă nouă a medicamentelor compensate care să aibă ultima viziune şi reactualizare", a spus ministrul.

Nicolăescu: Trebuie modificat modul de stabilire a preţurilor medicamentelor din import

"Avem discuţii foarte avansate, prin grupuri de lucru, cu asociaţiile de producători internaţionali şi români de medicamente, pentru că am ajuns la concluzia clară că trebuie să facem modificări în privinţa modului de stabilire a preţurilor pentru medicamente din import, astfel încât să descurajăm exporturile paralele, având în vedere că medicamentele nu ajung la cetăţenii români", a declarat Nicolăescu.

Conferinţa este organizată de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Alături de ministrul Nicolǎescu, la conferinţă vor fi prezenţi următorii lectori: Cristian BUŞOI - Preşedinte CNAS; Theodor ALEXANDRESCU - Preşedinte Metropolitan Life; Sorin POPESCU - Şef Grup Comunicare Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM); Robert POPESCU - Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Laurenţiu MIHAI - Director Executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR); Iulia TEODORESCU - Director eMag Corporate; Iulian PETRE - Vicepreşedinte COPAC şi Vasile ASTǍRASTOAE - Preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Evenimentul va reuni circa 250 de participanţi din domeniul Sǎnǎtǎţii, dar şi din domenii conexe: reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, CNAS, Colegiului Medicilor din România, producătorilor de medicamente, reprezentanţi din domeniul asigurărilor medicale, directori de spitale, medici pe diverse specializări, reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, precum şi presă generalistă şi de specialitate.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului "Mediafax Talks about Health Reform" - ediţia a V-a şi înscrierile pentru participare le puteţi găsi pe website-ul http://www.mediafaxtalks.ro/health-reform-5/prezentare-eveniment-34-1381

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, săptămâna trecută, că medicii şi restul personalului din sistemul sanitar ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din sănătate în România, Astărăstoae spunând că vorbeşte în numele tuturor organizaţiilor profesionale din sistem. Personalul medico-sanitar reclamă, în primul rând, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist, dar şi condiţiile de lucru şi modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, ulterior, pentru MEDIAFAX, că este surprins de protestele anunţate de personalul medico-sanitar, în condiţiile colaborării continue cu acesta, şi face apel la medici să pună în centrul activităţii lor pacientul. "Am avut continuu discuţii cu organizaţiile profesionale, iar o dovadă este şi faptul că lucrăm împreună la elaborarea legii privind salarizarea şi a celei de schimbare a statului spitalelor publice. Suntem parteneri, iar asta inclusiv cu Colegiul Medicilor, cu care avem o relaţie foarte bună de colaborare pentru ca profesioniştii din sistem să îşi recapete încrederea", a explicat ministrul.

Premierul Ponta a declarat că aşteaptă de la Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor soluţii posibile pentru rezolvarea problemei medicilor, arătând că este nevoie de măsuri sustenabile pe termen lung care să nu afecteze creşterea economică, nu de decizii ca în cazul dublării salariilor la profesori. "Am foarte mare încredere că dialogul între ministrul Nicolăescu, Arafat şi Astărăstoae va identifica toate acele soluţii care sunt posibile. Lucrurile care nu sunt posibile....dar există toată bună-voinţa, toată înţelegerea asupra gravităţii fenomenului", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici